Kapcsolat van az ősz haj és az immunrendszer aktivitása között

Egy új egereken végzet tanulmány segíthet megérteni, hogy miért őszülhet be az emberek haja súlyos betegség vagy krónikus stressz hatására. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) és a Alabama Egyetem kutatói felfedezték, hogy kapcsolat van a hajszínt meghatározó gének és a testet patogén fertőzésekre figyelmeztető gének között.

Amikor a testünket vírusok vagy baktériumok fenyegetik az immunrendszer működésbe lép. Minden sejt rendelkezik a képességgel, hogy észleljék a betolakodókat és a jelenlétükre interferon jelző molekulák kiválasztásával válaszolnak. Ezek a molekulák jelzik a többi sejt számára, hogy aktiválják a vírusok osztódását nehezítő, az immunsejteket aktiváló és a test védelmét megemelő génjeiket.

A haj pigmentek és az immunrendszer közötti kapcsolat először a kutatókat is meglepte.

“A genetikai eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy meghatározzuk a genomunkban lévő összes gén kifejezettsége hogyan változik különböző körülmények között és néha olyan módon változnak, amire nem számítottunk,” mondta Melissa Harris, a felfedezésről készült tanulmány első szerzője. “Minket azok a gének érdekelnek, amik az őssejtek fenntartásával állnak kapcsolatban. Szeretjük az ősz hajat tanulmányozni, mivel a melanocita őssejtek diszfunkciója könnyen kiolvasható.”

A melanocita őssejtek azért létfontosságúak a haj színénél, mivel ők termelik a melanocitákat, amelyek a hajszálakban végzik a pigmentek termelését és elosztását.

A mostani kutatásban egy váratlan kapcsolatot fedeztek fel az ősz haj, a MITF transzkripciós faktor és az immunrendszer között. A MITF arról ismert, hogy a melanociták működésének szabályozásában van szerepe, azonban a kutatók rájöttek, hogy a melanociták interferon válaszreakcióit is kordában tartja. Hogyha a MITF elveszíti az irányítást a melanocita őssejtek interferonjai felett, akkor a haj megőszül. Ezen felül a megőszülésre hajlamos genetikailag módosított egereknél több ősz szőrszálat láttak, amikor az egereket mesterségesen előidézett immunrendszeri jeleknek tették ki.

“Ez az új felfedezés arra utal, hogy a haj és a bőr pigmentjeit irányító gének a velünk született immunrendszer irányításában is részt vesznek,” mondta William Pavan, a tanulmány egyik társszerzője. “Ez az eredmény javíthat a a haj megőszülése terén szerzett ismereteinken. Ami viszont ennél fontosabb, hogy a felfedezés segíthet jobban megérteni az immunrendszer bevonásával bekövetkező pigment betegségeket, mint a vitiligo.”

Az eltérő színű bőrfoltokat okozó vitiligo az emberek 0,5-1 százalékát érinti világszerte, valamilyen formában.

A kutatók szerint a kapcsolatnak fontos szerepe lehet abban is, hogy egyes emberek az életük kora szakaszában ősz tincsekkel kell szembenézniük.

Forrás: journals.plos.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.