Kapcsolatot találtak a gyerekkori magas intelligencia és a hosszú élet között

Egy új tanulmány szerint a gyerekkori magas intelligencia (IQ) lecsökkenti a főbb halálokok előfordulását, beleértve a szívbetegségeket, agyvérzést, a dohányzás miatt kialakuló rákokat, légzőszervi megbetegedéseket és a demenciát.

Az eddigi legnagyobbnak számító felmérés magába foglalja a különböző gyakori halálokokat. Az eredmények szerint az életstílus, kiemelten a dohányzás, fontos komponense annak, hogy az intelligencia hogyan okoz különbséget az elhalálozás arányában.

Korábbi tanulmányok már megmutatták hogy átlagosan a magas intelligenciával rendelkezők kicsivel tovább élnek mint az alacsonyabb IQ-val rendelkezők, azonban ezek a tanulmányok főleg férfiakat vizsgáltak, akiket általában csak a felnőttkor közepéig kísértek nyomon.

Így az Edinburgh Egyetem kutatócsapata elhatározta hogy megvizsgálja 11 éves korban mért IQ értékeket és a 79 éves korig bekövetkező halálokokat, mind férfi mind pedig női önkénteseken.

A csapat által vizsgált adathalmaz 1936-ban Skóciában születő 33 536 férfi és 32 229 nő adatait tartalmazza, amiben szerepel a 11 éves korukban elvégzett hitelesített IQ teszt adatai és a 2015 decemberéig bekövetkező halálok okai.

A leggyakoribb halálokok között jelen volt a szívkoszorúér-betegség, az agyvérzés, különféle rák fajták, légzőszervi megbetegedés, emésztőszervrendszeri megbetegedés, külső hatás – sérülésből adódó életvesztés – és a demencia.

Miután figyelembe vették a különböző faktorokat, melyek hatással lehetnek az eredményekre – kor, nem, társadalmi és gazdasági helyzet – a kutatók azt találták hogy a magasabb gyerekkori intelligencia csökkenti a halál esélyét 79 éves korig.

Például a teszten jobban teljesítők közül 28%-al kevesebben haltak meg légzőszervi megbetegedésben, 25%-al kevesebben szívkoszorúér-betegség és 24%-al kevesebben agyvérzésben.

Ezek mellet jelentős különbséget figyeltek meg sérülésből fakadó, dohányzás miatt kialakuló rák miatt, emésztőszervrendszeri megbetegedés és demencia miatt bekövetkező halálesetekben is. Viszont nem volt kimutatható kapcsolat a gyerekkori intelligencia és a dohányzáshoz nem köthető rákfajták között.

A kísérlet eredményeit erősíti hogy a kutatás egész populációt érint, 68 éves időszakot vizsgál, és a fontos zavaró tényezőket is figyelembe veszi.

A kutatók azt is kiemelték hogy ha a dohányzást, szociális és gazdasági tényezőket is figyelembe vették, a fiatal kori intelligencia még úgy sem került egyenlő szintre a halálozás szintjével, ezzel utalva arra, hogy nem csak ezek a tényezők közötti különbség a mérvadó.

“A tanulmány megmutatja hogy a gyerekkori IQ erős kapcsolatban áll azokkal a halálokokkal, melyek nagyrészt már ismert veszélyességi faktorokhoz köthetőek,” írták a tanulmány szerkesztői “a dohányzás és annak eloszlása a társadalmi-gazdasági spektrumon különösen fontos lehet itt. Az még elválik hogy ez e a teljes történet vagy az IQ valami mélyebb dolgot is jelent a hosszú élet szempontjából.”

Forrás: bmj.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.