Kapcsolatot találtak a rák és a magasan feldolgozott ételek között

A BMJ új tanulmánya lehetséges kapcsolatot fedezett fel a magasan feldolgozott ételek és a rák között. A kutatók szerint még további vizsgálatokra lesz szükség, viszont egyre több bizonyítékot szól amellett, hogy a magasan feldolgozott ételek fogyasztásának elterjedtsége több rákos esetet eredményezhet az elkövetkező évtizedekben.

A magasan feldolgozott ételek – köztük a csomagolt főtt ételekkel, rágcsálnivalókkal, üdítőkkel, édes gabonapelyhekkel, kész ételekkel stb. – gyakran nagy mennyiségű cukrot, zsírt és sót tartalmaznak, azonban a legtöbből hiányoznak a vitaminok és a rostok. A fejlett országokban átlagosan a napi energiabevitelünk 50%-a származik ilyen forrásokból.

Egy pár tanulmány már kapcsolatba hozta a magasan feldolgozott ételeket az elhízással, a magas vérnyomással és a magas koleszterin szinttel. Azonban eddig nem találtak szilárd bizonyítékokat, amelyek betegségek kialakulásához kötnék ezeket az ételeket.

Hogy erre végre választ adjanak, egy francia-brazil csapat állt össze, hogy megvizsgálják a lehetséges kapcsolatot a magasan feldolgozott ételek és a különböző rákfajták között.

A vizsgálatokban 104980 egészséges francia felnőtt adatait vizsgálták. A résztvevők 78%-a nő volt, az átlagéletkor 43 év volt és a résztvevőknek legalább kettő, 24 órát felölelő étkezési kérdőívet kellet kitölteniük – amivel a kutatók összesen 3300 különböző ételfajta bevitelét mérhették.

Az ételeket a kutatók csoportokba rendezték attól függően, hogy mennyire feldolgozottak és a résztvevők által jelentett rákos eseteket az országos egészségügyi adatbázis adataival ellenőrizték.

A kérdőív segítségével a kutatók figyelembe tudtak venni a rák kialakulásában szerepet játszó egyéb tényezőket – például kor, nem, kórtörténet, dohányzás és az fizikai aktivitás.

Az eredmények alapján azoknál, akik az átlagnál 10%-al több, magas feldolgozottságú ételt fogyasztottak, 12%-al nőtt a rák összesített kockázata – és 11%-al a mellráké. Ezen felül az ételek látszólag nincsenek hatással a prosztata és kolorektális kialakulására.

További vizsgálatok nem találtak kapcsolatot a rák kockázata és a kevésbé feldolgozott ételek fogyasztása – mint a konzerv zöldségek, sajtok és a csomagolatlan frissen készült kenyerek – amíg azoknál, akik főleg minimálisan feldolgozott ételeket fogyasztottak – zöldségek, gyümölcsök, rizs, tészta, tojás, húsok és halak – alacsonyabb volt a rák kockázata.

Mivel a vizsgálat elsődlegesen megfigyeléseken alapul, ezért nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni és a csapat kiemelte, hogy a kutatásnak más korlátai is vannak. Például elképzelhető bizonyos ételek félrecsoportosítása és az sem garantált, hogy minden rákos esetről értesültek a kutatók. Viszont még így is a tanulmány mintaállománya elég nagy ahhoz, hogy az eredményeket több lehetséges veszélyfaktorral tudták kontrollálni, így az eredmények valószínűleg valósak – csak a mértékük kérdéses.

“Ismereteink szerint ez a tanulmány az első, amely megvizsgálta és kiemelte a magasan feldolgozott ételek bevitele miatt megemelkedett rák kockázatát,” írták a tanulmány szerzői.

Még sok munka áll a csapat előtt, azonban a kutatók szerint a politikának figyelembe kell venni a felfedezéseket amikor a magasan feldolgozott termékek szabályozását, megadóztatását és hirdetési korlátozásait tárgyalják és növelniük kellene a friss vagy minimálisan feldolgozott ételek támogatását.

Mivel pontosan még nem ismerjük, hogy milyen mechanizmus miatt válnak veszélyessé a feldolgozott ételek és ezért most még nehéz megmondani, hogy a pontosan melyik termékek lehetnek kifejezetten veszélyesek és hogy ezen lehetséges e változtatni.

Forrás: bmj.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.