Kémikusok elkészítették a leghatékonyabb napvédő krémet

A UC San Diego kémikusai, anyagkutatói és a nanomérnökei elkészítették a potenciálisan leghatékonyabb természetes napvédő krémet.

A tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy sikeresen létrehoztak olyan nanorészecskéket amelyek a természetes melanoszómák, melanin – ami a bőrünk, szemünk és más szöveteink védelmét szolgálja az UV sugárzás káros hatásaitól – termelésében, tárolásában és szállításában résztvevő sejtek, utánozzák.

“Alapvetően, sikeresen előállítottuk a szintetikus verzióját, annak nanorészecskének, amit a bőrünk használ a melanin termelésére és raktározására, és kísérletileg igazoltuk bőr sejteknél, hogy képesek utánozni a természetes melanoszómák viselkedését,” mondta Nathan Gianneschi, az UC San Diego professzora és a kutatás vezetője. “Az embereknél tapasztalt melanin termelésében történő hibák olyan betegségekhez vezethetnek mint a vitiligo és az albinizmus, amikre jelenleg nincs hatásos kezelés.”

Vitiligo akkor alakul ki amikor az immunrendszer helytelenül megkísérel megszabadulni a bőrben lévő normális melanocitáktól, ezzel megállítva a termelésüket. Az albinizmust egy genetikai rendellenesség okozza, ami a tirozináz – egy réz tartalmú enzim, ami a melanin termelésében vesz részt – hiányához vagy kémiai működésképtelenségéhez vezet. Egyik betegségre sincs még hatásos kezelés és ezért a betegeknél jelentősen megnő a bőrrák kockázata.

“Ezeknek a melanint érintő betegségeknek a széleskörű elterjedtsége és a melaninhoz köthető polimerek teljesítményére vonatkozó egyre nagyobb érdeklődés vezetett minket egy újszerű szintetikus útvonalhoz, amivel melanin szerű anyagot készíthetünk,” mondta Gianneschi.

A melanin részecskék természetes módon rengeteg méretben és alakban jelennek meg az állatokban – például a madarak tollai vagy néhány hüllő pigmentált szeme. Azonban a kutatók rájöttek, hogy a melanin kinyerése természetes forrásból nem olyan könnyű feladat, mint egyszerűen létrehozni azt.

Gianneschiés csapata már két éve sikeresen létrehozott egy mesterséges melanin szerű nanorészecskét ami képes volt utánozni a madarak tollában lévő természetes melanint.

“Feltételeztük, hogy a szintetikus melanin szerű nanorészecskék képesek lesznek utánozni a természetesen előforduló melanoszómákat és a keratinociták is fel tudják őket venni,” mondta Gianneschi.

Az egészséges embereknél a melanint a bőrben lévő melanicitákból származó melanoszómák formájában történő kiválasztásukat követően a keratinocitákba szállítják. A kutatók a melanin szerű nanorészecskéket a dopamin oxidációjával készítették, amivel a természetes melaninnal biológiailag kompatibilis szintetikus analóg anyag jött létre.

A kutatók megállapították hogy a szintetikus részecskék felvétele és szállítása természetes módon történt a vizsgált szövetkultúrában, és a részecskék képesek voltak megvédeni a sejteket az UV sugárzás hatására létrejövő DNS sérüléstől.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.