Kérésre teleportált fotonokkal újít be a kvantum kommunikáció

Egy ausztriai, olasz és svéd kutatók alkotta csapatnak sikerült eddig először kvantum pontokból származó fotonokat kérésre teleportálni. A kutatók tanulmányukban leírják, hogyan érték el ezt a bravúrt, és hogy ennek milyen hatása lehet a jövő kvantum kommunikációs hálózataira.

Egyre nagyobb érdeklődés övezi a tudományban a valódi kvantum kommunikációs hálózatok kifejlesztését – és a remények szerint ezek a rendszerek a mostaniaknál sokkal nagyobb biztonságot adnak használóiknak. Azonban a módszer előtt még mindig rengeteg akadály húzódik. Az egyik ilyen a kvantum jelek felerősítésének problémája, amire az egyik lehetséges megoldás a most kifejlesztett rendszer, ami kérésre hoz létre fotonokat egy félvezető kvantum pont segítségével.

Már korábbi kutatások is megmutatták, hogy a félvezető kvantum pontok segítségével teleportáció vihető végbe, viszont ehhez olyan körülményekre volt szükség, melyek nem voltak kedvezőek a jelenség kérésre történő kiváltásához. Mind emiatt a megoldás időlegesen a kispadra került. Azonban most a kutatók meg tudták kerülni az akadályt úgy, hogy nagyon szimmetrikus kvantum pont párokat hoztak létre.

A kutatók ehhez egy dupla pulzusos gerjesztési eljárást alkalmaztak, amivel a kvantum pont párok, fotonok kibocsátása után is meg tudták őrizni összefonódottságukat, ami lehetővé tette a fotonok kérésre történő teleportálását és megakadályozta a kvantum pontok későbbi újragerjedését is.

A kutatók a folyamatot több inputtal és különböző fajta kvantum pontokkal is sikeresen tesztelték, ami alapján az új technikát széles körben is lehet alkalmazni. Ezután a kutatók egy keretrendszert is elkészítettek, amivel az a céljuk, hogy más, szintén a kvantum kommunikációs hálózatokon dolgozó csapatok is könnyen újra tudják alkotni a technikát.

Amíg az újítás nagy előrelépést jelent a szakterület számára addig a szakértők szerint még így is évek kérdése mire a kvantum kommunikáció először valódi – és nem pusztán kísérleti – használatot is láthat.

Forrás: advances.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.