Kategóriák Űr

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok gyűjt majd. A rovert a pasadenai JPT létesítményében építették meg és itt végezték el a futóművei sikeres tesztelését is.

A bejelentés szerint a rovert júliusban lövik majd fel a floridai Cape Canaveral területén lévő kilövő állomásról. Ha a küldetés sikerrel jár akkor a rover februárban érhet el a Marsra – ezzel az USA ötödik Marsra érkező roverévé avanzsálva.

A rover fő küldetése az élet jelinek felkutatása, ehhez természetesen több modern geológiai és kémiai mérőműszerrel is fel lett szerelve. Ezek között van 23 kamera, 2 hangrögzítő és több lézeres műszer is.

Elődjéhez, a Curiosity-hez, hasonlóan az új rover is hat kerekű és a mérete egy autónak megfelelő. A sebesség a tervezésnél nem volt komoly szempont mivel a küldetés tervei szerint a rover általánosan naponta mindössze 200 métert kell hogy megtegyen.

A működéshez szükséges energiát egy miniatűr nukleáris reaktor biztosítja majd a rovernek, amit a mintagyűjtés megkönnyítéséhez fúrókkal és hosszú kinyújtható karokkal is elláttak.

Az élet utáni hajsza főleg több milliárd éves mikroorganizmusokra koncentrál majd, amik abból az időből származhatnak, amikor a Vörös Bolygó mágneses tere még képes volt megvédeni a légkört a napszéltől. Emiatt a felszín a geológiai nyomok alapján alkalmas volt a folyékony víz létezésére – ami eddigi ismereteink szerint az élet megjelenésének egyik fő alapfeltétele lehet.

A rover által gyűjtött mintákat nem fogja helyben vizsgálni, hanem hermetikusan lezárt tárolókba a bolygó kijelölt pontjain hagyja majd. A mintákat későbbi küldetések szállíthatják majd vissza a Földre. Ez a küldetés már most is tervezés alatt áll és a korai előrejelzések szerint 2026-re meg is történhet.

A mintákat ennél egy rakétával lőnek majd vissza a föld irányába, ahol egy műhold fogadná őket és az évtized további éveiben egy még nem meghatározott módon a műholdról a Földre juttatnák őket.

A 2020-as rover a Mars Jezero nevű már hosszú ideje kiszáradt deltájánál lévő majdnem 500 méter mély kráternél – ami korábban egy tó lehetett – szál majd le. A terület az eddig összegyűjtött adatok alapján a lehető legjobb arra, hogy korábbi élet nyomait keressék.

A küldetés egyik másodlagos célja, hogy a bolygóra tervezett emberi küldetés előkészítéséhez is gyűjtsön adatokat – viszont ezek után nagy valószínűséggel lesznek még olyan küldetések, amiknek ez az elsődleges célja lesz majd.

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Az alkohol anyagcsere egyik mutálódott génje az Alzheimer kórban is szerepet játszhat

A Stanford Orvosi Egyetem új tanulmánya szerint az alkohol metabolizmusban szerepet játszó enzimet kódoló gén mutációjának hatására nagyobb sérülést szenvednek…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom