Kategóriák Űr

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok gyűjt majd. A rovert a pasadenai JPT létesítményében építették meg és itt végezték el a futóművei sikeres tesztelését is.

A bejelentés szerint a rovert júliusban lövik majd fel a floridai Cape Canaveral területén lévő kilövő állomásról. Ha a küldetés sikerrel jár akkor a rover februárban érhet el a Marsra – ezzel az USA ötödik Marsra érkező roverévé avanzsálva.

A rover fő küldetése az élet jelinek felkutatása, ehhez természetesen több modern geológiai és kémiai mérőműszerrel is fel lett szerelve. Ezek között van 23 kamera, 2 hangrögzítő és több lézeres műszer is.

Elődjéhez, a Curiosity-hez, hasonlóan az új rover is hat kerekű és a mérete egy autónak megfelelő. A sebesség a tervezésnél nem volt komoly szempont mivel a küldetés tervei szerint a rover általánosan naponta mindössze 200 métert kell hogy megtegyen.

A működéshez szükséges energiát egy miniatűr nukleáris reaktor biztosítja majd a rovernek, amit a mintagyűjtés megkönnyítéséhez fúrókkal és hosszú kinyújtható karokkal is elláttak.

Az élet utáni hajsza főleg több milliárd éves mikroorganizmusokra koncentrál majd, amik abból az időből származhatnak, amikor a Vörös Bolygó mágneses tere még képes volt megvédeni a légkört a napszéltől. Emiatt a felszín a geológiai nyomok alapján alkalmas volt a folyékony víz létezésére – ami eddigi ismereteink szerint az élet megjelenésének egyik fő alapfeltétele lehet.

A rover által gyűjtött mintákat nem fogja helyben vizsgálni, hanem hermetikusan lezárt tárolókba a bolygó kijelölt pontjain hagyja majd. A mintákat későbbi küldetések szállíthatják majd vissza a Földre. Ez a küldetés már most is tervezés alatt áll és a korai előrejelzések szerint 2026-re meg is történhet.

A mintákat ennél egy rakétával lőnek majd vissza a föld irányába, ahol egy műhold fogadná őket és az évtized további éveiben egy még nem meghatározott módon a műholdról a Földre juttatnák őket.

A 2020-as rover a Mars Jezero nevű már hosszú ideje kiszáradt deltájánál lévő majdnem 500 méter mély kráternél – ami korábban egy tó lehetett – szál majd le. A terület az eddig összegyűjtött adatok alapján a lehető legjobb arra, hogy korábbi élet nyomait keressék.

A küldetés egyik másodlagos célja, hogy a bolygóra tervezett emberi küldetés előkészítéséhez is gyűjtsön adatokat – viszont ezek után nagy valószínűséggel lesznek még olyan küldetések, amiknek ez az elsődleges célja lesz majd.

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

A 19. század óta csökken az átlagos testhőmérséklet

A Stanford Orvosi Egyetem új tanulmánya szerint a 19. század óta az Egyesült Államokban csökkent az emberek átlagos testhőmérséklete. Jelenleg…

2020-02-23

Megvan az első ciklikusan ismétlődő gyors rádióhullámú kitörés

Egy nagy méretű kanadai űrkutató csapat felfedezett egy 16 napos ciklusban ismétlődő gyors rádióhullámú kitörést. Ezek a rádióhullám kitörések rövid…

2020-02-23

Már a levegő páratartalmából is tudnak elektromos áramot generálni

A Massachusetts Egyetem új tanulmánya természetes fehérjék segítségével képes áramot gerjeszteni a levegőben lévő nedvességből. Kutatóik szerint a technológiának fontos…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom