Két ultra hideg atomfelhő között idéztek elő összefonódást

A magyar származású Tóth Géza által vezetett nemzetközi közreműködésnek sikerül kvantum összefonódás kiváltani két térbelileg elválasztott Bose–Einstein-kondenzáció között. A kutatásban többek között a Ikerbasque Kutató Inézet és a Hannover Egyetem működött közre.

A kvantum összefonódást először Schrödinger fedezte fel majd a jelenséget később Einstein és több más neves fizikus is górcső alá vette. A kvantum jelenséget az teszi különlegessé, hogy nincsen megfelelője a klasszikus fizikában. A csapat által létrehozott összefont részecskék elveszítik egyéni jellemzőiket és egy entitásként viselkednek – ha az egyik részecskében bármilyen változást okozunk azzal az összes többi hasonlóan reagál, még akkor is ha el vannak választva egymástól.

Az összefonódásnak rengeteg felhasználási területe lehet a kvantum számítógépektől egészen a kvantum internetig. A korábbi összefonódást kiváltó módszerekkel ellentétben a kutatók nem inkoherens és termális részecske felhőket használtak, hanem Bose–Einstein-kondenzációs állapotban lévő atomokat.

“A Bose–Einstein-kondenzációt úgy érhető el, ha az atomokat nagyon alacsony, az abszolút nulla fokot megközelítő hőmérsékletre hűtjük,” mondta Tóth. ” Ezen a hőmérsékleten minden atom nagyon koherens kvantum állapotba kerül, bizonyos szempontból ez olyan mintha mindannyian ugyanazt a helyet foglalnák el térben. Ebben az állapotban létezik a kvantum összefonódás az atom együttes között.”

Ezt a tulajdonságot a kutatóknak sikerült igazolniuk, elválasztották az atomokat egymástól úgy, hogy az összefonódás továbbra is fennmaradt.

A demonstráció, hogy összefonódás váltható ki két Bose–Einstein-kondenzációs állapotban lévő atom együttes között, több előrelépéshez is vezethet a kvantum technológia területén – kifejezetten az olyan területeken, ahol fontos a nagy mennyiségű összefont atomok jelenléte, mint a különböző számítógépes szimulációk.

A kutatók szerint ez a módszer megteremtheti a nagy méretű kvantum számítógépek alapját.

Forrás: science.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.