Kevesebb mint ötven év alatt majdnem 60 százalékkal esett az átlagos spermiumszám a gazdagabb országokban

A férfi termékenységi kutatások adatainak vizsgálata azt mutatta, hogy a spermiumszám a gazdagabb országokban élő embereknél folyamatos csökkenésben van.

Az elemzés összesen 185 tanulmány adatait összegezte és eredmények szerint 59,3 %-al csökkent az átlagos spermiummenyiség az észak amerikai, európai, ausztrál és új zélandi férfiaknál 1973 és 2011 között. Ezzel szemben Dél Amerikában, Ázsiában és Afrikában nem találtak ilyen hatásra utaló nyomokat – azonban ezekben az országokban lényegesen kevesebb kutatást hajtottak végre a szakterületen.

“A spermiumszám fontossága miatt, mind a férfi termékenység mind pedig az emberi egészség szempontjából, ez a tanulmány egy sürgető figyelmeztetés a kutatók és az egészségügyi hatóságok számára világszerte, hogy kiderítsék mi az oka ennek az éles, folyamatos esésnek a spermiumszámban,” mondta Hagai Levine, a Jeruzsálemi Héber Egyetemről, aki közreműködött a vizsgálatban. “A tény, hogy ez a csökkenés a nyugati országokra jellemzőbb, azt sugallja, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő vegyszereknek okozati szerepe van a tendenciában,” mondta Shanna Swan, a csapat egyik tagja.

A vegyszereknek való kitétel még a méhben, felnőttkori kitétel a rovarirtóknak, dohányzásnak, stressznek és az elhízásnak, mind olyan tényezők, amiket már korábban a spermiumszám eséséhez kötöttek, de ezek közül a tanulmányok közül többet megkérdőjeleztek mivel nem voltak elég következetesek és megbízhatóak.

“Korábbi kisebb tanulmányok erősen szenvedtek bizonyos zavaró tényezőktől, közöttük a ténnyel, hogy a spermium számolására használt laboratóriumi módszer megváltozhatott az évek során és vizsgált férfipopuláció is,” mondta Daniel Brison, a Manchester Egyetemről. “Ez az új vizsgálat ezeket a problémákat áthidalja azzal, hogy a hatalmas mennyiségű tanulmányt foglal magába, amik eltérő módszereket használnak és a világ különböző pontjain hajtották végre őket.”

A hatalmas csökkenés ellenére a tudósok szerint az átlag továbbra sem esik a természetes kereteknek kívül, azonban a tendenciának veszélyes hatásai lehetnek a jövőben – ha már nem érezzük őket most is.

Forrás: academic.oup.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.