Kiadták a Breakthrough Listen projekt előzetes eredményeit

A Breakthrough Listen projekten dolgozó kutatócsapat a három teleszkóp által gyűjtött több petabyte-nyi adat átnézése után kiadta a projekt előzetes eredményeit.

A Breakthrough Listen projektet még 2015-ben jelentették be, Stephen Hawking és Yuri Milner, orosz milliárdos, támogatásban, akik több mint 100 millió dollárt gyűjtöttek össze a 10 évesre tervezett projekt finanszírozására. Az elmúlt két évben az ausztrál Parkes Teleszkóp, az amerikai Green Bank Teleszkóp és a szintén amerikai Automated Planet Finder optikai teleszkóp teljes erőbedobással az űrből érkező rádiójelek gyűjtésére fókuszált, annak a reményében, hogy találnak olyan jeleket amelyek idegen életformáktól erednek.

A több petabyte-nyi adat, amit a tudósok úgy kaptak, hogy a teleszkópokat 692 kiválasztott csillag felé fordították és azoknak a közelében is készítettek felvételeket. Eddig a csapat 1709 olyan csillagot talált, ami érdemes a további vizsgálatra. A csapat a csillagokat két kategóriára osztotta: azok amik a naptól 16 fényévnél közelebb vannak és azok, amik az eredeti mintaállományon belül vagy azon kívül eső 163 fényévnél nem messzebb lévő csillagok.

A projekt múlt évben a címlapokra került a Tabby Csillag rendellenes elhalványulása ürügyén – amit a további kutatásnak köszönhetően azóta egy üstökös elhaladásának és nem egy földönkívüli civilizáció ténykedésének tulajdonítanak.

A csapat bejelentette hogy eddig 11 olyan jelet találtak, amiket érdemes közelebbről is megvizsgálni, azonban nem gondolják, hogy ezek idegenek közötti kommunikációra utalnának.

A kutatáshoz használt szoftver nyílt forráskódú így bárki csatlakozhat a kereséshez.

Forrás: seti.berkeley.edu

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.