Kiderült az emberek, hogyan kapcsolják ki és be a nyelveket

Egy kutatócsapat rájött mi történik az agyunkban, amikor különböző nyelvek között váltunk, ezzel új bepillantást engedve a többnyelvűség természetébe.

“A többnyelvű emberek egyik különleges jellemzője, hogy gyorsan és pontosan tudnak váltani a különböző általuk beszélt nyelvek között,” mondta Esti Blanco-Elorrieta, az új kutatásról megjelent tanulmány szerzője a New York Egyetemtől. “A felfedezéseink segítenek abban, hogy behatároljuk mi is történik az agyban ez a folyamat alatt – különösen, hogy milyen idegi aktivitás jellemzi az egyik nyelvtől való eltávolodást és a másikra való váltást.”

Az eredmények szerint, amíg az egyik nyelvtől való elválás egy kognitívan leterhelő folyamatnak tűnik, addig a másik nyelv aktiválás neurobiológiailag viszonylag könnyed feladat.

Már korábbi kutatások is nyomokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy a nyelvek közötti váltás során az agy bizonyos területein megnő az aktivitás, azonban eddig nem lehetett tudni, hogy a nyelvtől való függetlenedés és a másik nyelv aktivitása pontosan milyen folyamatokat igényel.

A problémát az okozza, hogy ez a két folyamat spontán történik, amikor az adott személy a nyelvek között vált, így az elválasztásuk nem könnyű feladat. Hogy megoldást találjanak a kérdésre a kutatók olyan embereket vizsgáltak, akik folyékonyan beszélnek angolul és az amerikai jelbeszédet is ismerik (ASL), mivel nekik gyakran mindkettő nyelv egyidejű használatára is szükségük van.

A tény, hogy ezek az emberek mindkettő nyelvet képesek egyszerre használni, egy egyedi lehetőséget jelent arra, hogy a kutatók feltárják a két folyamat határait. Mivel a kutatók képesek voltak megkérni a mindkét nyelvet használó személyt, hogy az egyik nyelv használatát hagyja abba – amihez csak a nyelv kikapcsolására van szükség, a váltásra nem, illetve arra, hogy az egyik nyelv használata esetén kezdjék el a másik használatát is – ezzel vizsgálva a nyelv aktiválását.

A vizsgálat során az önkénteseknek egy képet mutattak, amit azután különböző módokon kellet jellemezniük. Hogy az agyi aktivitást is megfigyeljék a kutatók magnetoenkefalográfiát (MEG) alkalmaztak, amivel az agyban lévő elektromos hullámok által keltett elektromágneses mezők változásával nyomon tudták követni az idegi aktivitást.

Az eredmények azt mutatták, hogy amikor az önkénteseket arra kérték, hogy hagyják abba az egyik nyelv használatát, akkor megemelkedett az agyi aktivitást a kognitív irányításért felelős agyi területeken, míg a nyelv használatának megkezdésekor nem láttak jelentős változást az agyi aktivitásban.

Másképpen fogalmazva az agy számára ahhoz volt szükség erőfeszítésre, hogy ‘kikapcsoljon’ egy nyelvet, a ‘bekapcsoláshoz’ ezzel szemben csak minimális erőfeszítésre volt szükség – függetlenül attól, hogy a jelbeszédet vagy a beszélt nyelvet vizsgálták.

Ezen felül a kutatásból az is kiderült, hogy látszólag a két nyelv egyszerre történő használata mentálisan nem járt nagyobb erőfeszítéssel, mint pusztán az egyik. Látszólag egyszerűbb feladat volt mindkét nyelvet egyszerre használni, mint elnyomni a domináns nyelvet – jelen esetben az angolt – és csupán jelbeszédet használni. Ez tovább erősíti az elméletet, hogy a nyelvváltás nehézségét a nyelvek ‘kikapcsolása’ jelenti.

Forrás: pnas.org | Kép: A nyelvhasználat útvonalai az agyban / Credit: Stephanie J Forkel and Ahmad Beyh, Natbrainlab, King’s College London; Alfonso de Lara Rubio, King’s College London

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.