Kiderült, hogy a kávé a mitokondriumok segítségével javítja az egészséget

A koffein fogyasztást már korábban is több betegség kockázatának csökkenésével hozták összefüggésbe – például ilyen betegségek a kettes típusú cukorbetegség, a szívbetegség és az agyvérzés -, azonban eddig a védelmező hatásának pontos mechanizmusa ismeretlen volt.

Egy új tanulmány szerint a koffein elősegíti a mitokondriumot szabályozó fehérjék mozgását, ezzel javítva a funkciójukat és a megvédve a szív- és érrendszer sejtjeit a sérülésektől.

A Heinrich-Heine Egyetem és a IUF Leibniz Kutató Központ tudósai felfedezték, hogy a legerősebb védelmező hatást négy csészényi kávéban összesen jelenlévő koffein váltja ki – ami arra utal, hogy a hatás fiziológiailag is jelentős lehet. A kutatók eredményei szerint a hatás a véredények belsejét fedő endothel sejtek kapacitásának növelésével éri el, amiben közrejátszik a sejtek energiájáért felelős mitokondrium.

A kutatók megmutatták, hogy a p27 nevű fehérje – aminek az eddigi tudomásuk szerint a sejtek életciklusában van szerepe – jelen van a szívet többségben felépítő sejtek mitokondriumaiban. Ezekben a sejtekben a p27 elősegítette az endothel sejtek mozgását, megvédte a szívizomsejteket az elhalástól és elősegítette a fibroblasztok sejtekké válását – ami egy fontos mechanizmusa a szívizmok regenerációjának.

Az emberi fogyasztás során is, a megfelelő mennyiségű koffein, a p27 fehérje mitokondriumba történő mozgásának elősegítésével indítja el a jótékony láncreakciót – amit cukorbetegség előtt álló, elhízott és öregedő egereken is demonstráltak.

“Az eredményeink a koffein működésének új módját mutatja,” mondta a tanulmány rangidős szerzője. “ami elősegíti a szívizmok védelmét és javítását a mitokondriális p27 fehérjén keresztül. Ezek az eredmények jobb stratégiákhoz vezethetnek, melyekkel megvédhető a szívizom a sérülésektől, közöttük például a kávé fogyasztás és az idősebb népességben a koffein tartalmú kiegészítők segítségével. Ezen felül a mitokondriális p27 feljavítása lehetséges kezelési stratégiát jelent, ami nem csak a szív és érrendszeri betegségekben segít, hanem az egészségesebb megöregedésben is.”

Forrás: journals.plos.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.