Kategóriák Egészség

Kiderült, hogy az alkoholfogyasztás miért növeli a rák kockázatát

A Molekuláris Biológia Laborjának (MRC) kutatói megmutatták, hogy az alkohol hogyan okoz sérülést az őssejtek DNS-ében, ezzel magyarázatot adva a kérdésre, hogy az alkohol fogyasztás miért növeli a rák kockázatát.

A témában végzett korábbi kutatásokban sejtkultúrákon vizsgálták, hogy milyen módon növeli az alkohol a rák kialakulásának veszélyét. Ezúttal az MRC kutatói hígított etil alkoholt adtak egereknek és ezután megvizsgálták a kromoszómáikat és a DNS-üket is szekvenálták, hogy kiderítsék milyen genetikai sérüléseket okozhat az acetaldehid – ami akkor keletkezik, amikor a szervezet feldolgozza az alkoholt.

Kiderült, hogy az acetaldehid képes feltörni és sérüléseket okozni a vér őssejtekben lévő DNS-ben, melyek miatt a kromoszómák is átrendeződnek és véglegesen megváltozik a DNS szekvenciája ezekben a sejtekben.

Ez azért nagy jelentőségű, mert ha az őssejtek DNS-e sérül, akkor az hasonlóan a megsérült egészséges őssejtekhez, a rák kialakulásához vezethet, így a kutatás magyarázatot ad arra, hogy az alkoholfogyasztás miért növeli 7 rákfajta kockázatát – köztük olyan gyakori rákfajtákkal, mint a mell- vagy a bélrák.

“Néhány rákfajta amiatt alakul ki, mert DNS sérülés következik be az őssejtekben,” mondta Ketan Patel, a felfedezésről készült tanulmány vezető szerzője. “Amíg a sérülések egy része a véletlen miatt következik be, a mi felfedezéseink arra utalnak, hogy az alkohol fogyasztás növelheti ezeknek a sérüléseknek a kockázatát.”

A kutatócsapat ezen felül azt is megvizsgálta, hogy a szervezet hogyan próbál védekezni az alkohol okozta sérülésekkel szemben. A védelem első vonalát az aldehid dehidrogenáz (ALDH) enzimek jelentik, amik a káros acetaldehideket a sejtjeink számára energiaforrásként használható acetáttá alakítják.

Világszerte több millió olyan ember él – főleg Ázsiában – akinél hiányoznak vagy hibásak ezek a gének. Így ha ezek az emberek alkoholt fogyasztanak az arcuk kipirul és rosszul lesznek, akár kis mennyiség fogyasztása után is.

A tanulmányban a kutatók olyan egereket is vizsgáltak, amiknél hiányzott az egyik kritikus ALDH enzim és az eredmények szerint ezek az egerek sejtjei négyszer akkora DNS sérüléseknek voltak kitéve összehasonlítva az enzimmel rendelkező társaikkal.

A védelem második vonalát a sejtek DNS javító mechanizmusai jelentik, amik a legtöbb esetben lehetővé teszik, hogy megjavítsák vagy visszaállítsák a DNS sérüléseit. Azonban ezek a javítások nem mindig működnek és vannak olyan emberek, akik olyan mutációkkal rendelkeznek, hogy a sejtjeik képtelenek a hatásos javításra.

“A tanulmányunk kiemeli, hogy azok, az alkohol feldolgozásának nem megfelelő hatékonysága még magasabb alkohol okozta DNS sérüléseket és a bizonyos rák típusok megemelkedett kockázatához vezethet,” mondta Patel. “Azonban fontos emlékeznünk arra is, hogy az alkoholtól megtisztító és a DNS-t javító mechanizmusok sem tökéletesek és így az alkohol más módokon rákot okozhat az egyébként ép védelmi mechanizmusokkal rendelkező embereknél is.”

Forrás: nature.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.