Kategóriák Természet

Kiderült, hogy tévhit uralhatja a modern mezőgazdaságot

Egy új tanulmány szerint téves lehet az az elterjedt feltételezés, hogy a mai búzafajták sokkal jobban függenek a rovarölő szerektől és a trágyázástól mint őseik.

A Queensland Egyetem vezette kutatás szerint éppen ellenkezőleg, a mai modern búzák az optimális – mesterségesen megtámogatott – és a kedvezőtlen körülmények között is jobban teljesítenek korábbi fajtáiknál.

A kutatók szerint elterjedtnek számít az a nézet, hogy a hosszú ideje zajló folyamatos nemesítés miatt a modern termények már teljesen ki vannak szolgáltatva a mezőgazdaságnak és az emberi közbeavatkozások nélkül hozamuk számottevően leromlana.

Azonban az új vizsgálat szerint még a kedvezőtlen – kevés trágya, növényvédő szer és víz – mellett is képesek jobb hozamokat produkálni mint a nem nemesített  fajták.

A kutatók szerint ez legalább részben annak köszönhető, hogy a modern búzafajták génállománya gazdagabb mint azt a legtöbben gondolnák, így a növények felkészültebbek a különböző szélsőséges körülményekre.

A kutatók szerint az eredmények valószínűleg a legtöbb gazda és környezetvédő számára is meglepetést jelenthetnek, amíg organikus növénytermesztés számára is egy ‘újszerű’ utat nyithat meg a terméshozam javítására. Ez természetesen a modern ellenállóbb növényfajtákra történő fokozatos átállást takarja, ami az eddigi nézetek miatt nem tűnt logikus lépésnek.

Mivel a búza a világ legfontosabb terménye, így kiemelt figyelem kíséri az elmúlt években, ahogy az egyre gyakoribbá váló szárazságok miatt világméretben csökken a hozama. Mind emiatt a modern búzafajok tulajdonságainak vizsgálata kiemelten fontos lehet a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozásához.

A felfedezéseknek ezen felül a növénynemesítők számára is komoly jelentősége lehet, mivel ezek alapján a nagy terméshozam előnyben részesítésének más előnyei is lehetnek.

A kutatás első részében az európai mezőgazdaság elmúlt 50 évében fontos szerepet betöltő 200 búza változatot hasonlították össze. A különböző fajták teljesítményét magas, közepes és alacsony vegyszeres beavatkozás mellett is megvizsgálták.

A projekt második lépésében a kapott eredményeket a különböző búzafajok genetikai felépítésével vetették össze. A kutatók szerint ez elég információt ad ahhoz, hogy mesterséges intelligenciás algoritmus segítségével meghatározzák milyen nemesítési útvonalakon hozhatóak leghatékonyabban össze az egyes fontosnak ítélt jellemzők.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom