Kategóriák Egészség

Kiderült hogyan aktiválja az immunrendszer sejtjeit a láz

A láz segít, hogy felerősödjenek az immunsejtjeink és most a sanghaji kutatók magyarázatot adhatnak arra, hogy pontosan mi is történik ilyenkor.

A kutatás szerint a láz hatására megváltoznak az immunsejtek felszínen lévő fehérjék, ami miatt hatékonyabban tudnak utazni a véráramba – ezzel könnyeben jutva el a fertőzés helyére.

Ennek köszönhetően összességében nagyobb mennyiségű immunsejt lép fel a kórokozókkal szemben, ami miatt a betegség leküzdésének is lényegesen nőnek az esélyei.

Ahhoz hogy a fertőzéshez jussanak a fehér vérsejtek a véredények falához tapadnak, ehhez pedig a felületükön különleges molekulákat kell létrehozniuk, melyek irányítják az utazásukat.

Az új kutatás szerint a molekulák egyik fajtájának termelését a Hsp90 fehérjék segítik, melyek a testhőmérséklet emelkedésekor válnak egyre aktívabbá. Ezen felül a fehérjékhez több haladást segítő molekula is hozzá tudnak kapcsolódni, ezzel tovább javítva a fehér vérsejtek mobilitását.

További vizsgálatok szerint a felfedezett mechanizmus nem csak a fehér vérsejteknél van jelen, hanem az immunsejtek más típusainál is.

A kutatók ezután az eredményeiket modell állatokon is igazolták, ahol a Hsp90 fehérjék blokkolását követően az állatok rendkívül gyorsan belehaltak a fertőzésbe. Meghatározták azt is, hogy a fehérje pontosan 38,5 C°-os testhőmérséklet felett kezd működni.

A kutatók szerint a lázon kívül, viszont más stresszhatások is kiválthatják a Hsp90 fehérjék aktivációját, melynek így az elméleteik szerint a rákban és autoimmun betegségekben is szerepe lehet.

Azonban, ha az elmélet igazolást nyer, a fehérjék blokkolásával a problémák kezelése is lehetségessé válik – mindezt steril kórházi környezetben végrehajtva, hogy az immunrendszer megbénítása ne vezessen a páciens halálához.

Forrás: cell.com | Kép: Fever, represented as a frenzied beast (T. Rowlandson after J. Dunthorne, 1788.)

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.