Kiderült hogyan és miért termel alkoholt az aranyhal a jég alatt

Az Oszló és a Liverpool Egyetem kutatói rájöttek, hogy az aranyhalak hogyan képesek alkoholt kiválasztani a hideg telek átvészelésére a befagyott tavakban.

Az emberekre és más gerinces állatokra általában már néhány percnyi oxigénhiány is végzetes lehet. Ellenben az aranyhalak és vadonban élő rokonaik a széles kárászok képesek túlélni napokig sőt akár hónapokig is egy befagyott felszínű tó oxigén mentes alján.

Ez idő alatt a halak képesek az anaerob módon előállított tejsavat etanollá bontani, ami a kopoltyúkon keresztül kiszivárog a vízbe ezzel gátat szabva a veszélyes tejsav felhalmozódásának.

Egy új tanulmány lerántja a leplet ennek a gerincesek között rendkívül szokatlannak számító képességnek – amit általában a sörélesztőkkel hoznak kapcsolatba – a molekuláris hátteréről

A nemzetközi csapat megmutatta, hogy az aranyhalak és a széles kárászok izomszövete nem csak egy, hanem két párnyi fehérjét tartalmaz melyeknek célja a szénhidrátok mitokondriumba juttatása – ami az energiatermelés egyik legfontosabb lépése.

Amíg az egyik pár fehérje nagyon hasonló ahhoz ami más fajoknál is jelen van, a másodikat az oxigén hiánya aktiválja és egy mutációnak köszönhetően más anyagcseretermékekből képes etanolt előállítani a mitokondriumon kívül.

További genetikai vizsgálatok szerint a fehérjék közötti különbséget az őket kódoló gének duplikációja és az egyik csokornyi gén mutációja hozta létre a halak ősében nagyjából 8 millió évvel ezelőtt.

“A jéggel betakart tavakban oxigéntől elzárva töltött idejük alatt, ami az észak európai élőhelyeiken akár több hónapig is eltarthat, a széles kárászok vérében az alkohol koncentráció elérheti a 50 mg per 100 millilitert, ezzel áthágva az ittas vezetési határokat ezekben az országokban,” mondta Michael Berenbrink, a Liverpool Egyetem evolúciós fiziológusa. “Azonban ez még mindig sokkal jobb mint tejsavval feltöltődni, ami más gerinceseknél, köztük az embereknél is, egy oxigén hiányában létrejövő anyagcsere végterméke.”

Az etanol termelés lehetővé teszi a széles kárásznak, hogy ő legyen az egyetlen halfaj ami képes túlélni és kihasználni ezeket a kegyetlen környezeteket, ezzel megkerülve a versenyt és elkerülve a ragadozókat is, akikkel normális esetben, oxigén gazdag vizekben szembe kellene nézniük.

“Nem meglepő, hogy a széles kárász közeli rokona az aranyhal vitathatóan az egyik legellenállóbb kisállat amit az ember tarthat.” mondta Cathrine Elisabeth Fagernes, a tanulmány vezető szerzője. “

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..