Kategóriák Egészség

Kiderült, hogyan gyógyítja a PTSD-t a pszichoaktív MDMA

A Johns Hopkins Egyetem új kutatása szerint az MDMA – ismertebb nevén ecstasy – gyakorlatilag újra megnyitja az agy számára az úgynevezett kritikus periódust, amikor az még fogékonyabb a különböző viselkedési formák jutalmazására. A kutatók szerint ez lehet a magyarázat arra, hogy az MDMA miért bizonyult hatásosnak a poszttraumás stressz zavar (PTSD) kezelésében.

A tanulás kritikus periódusait először a 30-as években fedezték fel sarki ludak vizsgálata során. Amennyiben kikelésük után 24 órán belül nem találkoznak az anyjukkal, egy élettelen tárggyal alakítanak ki kapcsolatot. Ezzel szemben ha az anyjuk 48 órával a kikelés után eltűnik, akkor már nem képesek ilyen kapcsolatot kialakítani egy tárggyal.

További kutatások igazolták, hogy ez a kritikus periódus meghatározó a nyelvi, tapintási és látási képességek kifejlődésében is. A mostani kutatás azonban arra volt kíváncsi, hogy a szociális jutalmazásra való fogékonyság kialakulásának meghatározásában is van-e hasonló szerepe az időszaknak.

A kutatók a kérdés megválaszolásához elzárt egércsoportokon végeztek kísérleteket. Az egyes csoportokat először 24 órára egy zárt ketrecben tartották, majd ezután a következő 24 órára külön-külön egy másik ketrecbe telepítették őket, ahol változtattak az alvóhelyek típusán és elrendezésén. Ezzel az volt a kutatók célja, hogy az alvóhelyek típusát az egerek a másokkal való együttléttel vagy az elszigeteltséggel hozzák kapcsolatba. Ezután a kutatók lehetőséget adtak az egerek számára, hogy válasszanak az alvóhelyek közül, és rögzítették, hogy mennyi időt töltöttek az állatok az egyes alvóhelyeken.

Az eredmények szerint az egerek akkor kapcsolták az alvóhelyeket a társaik jelenlétéhez, ha a kísérlet kezdetekor még serdülőkorúak voltak; és minél idősebbek voltak, annál kevésbé alakult ki náluk a kapcsolat.

Hogy kiderítsék, az MDMA tényleg képes-e újra megnyitni ezt a kritikus időszakot, a kutatók már idősebb egereknek adtak a szerből és 48 órával később – mire a szer már kiürült a szervezetükből – kezdték el lefolytatni az alvóhelyes kísérletüket.

Az eredmények szerint az idősebb egerek ugyanúgy reagáltak a változásra, mintha fiatalok lennének, és az MDMA fogyasztásának hatásai a jelek szerint akár több mind két hétig is mutatkozhattak a kezelést követően.

A kutatók szerint mindez igazolja, hogy a szer tényleg képes újra megnyitni az agyi kritikus periódust, ami ezek alapján a szociális jutalmazó viselkedések elsajátításában is meghatározó lehet.

További érdekesség, hogy az MDMA látszólag csak akkor fejtette ki ezt a hatást, hogyha alkalmazásakor az egerek éppen csoportban tartózkodtak; akkor nem, amikor egyedül, elkülönítve. Ezen felül a kritikus időszakba visszajuttatott egerek agyában az oxitocin – “szerelemhormon” – jelenléte a tanulásért és az emlékezésért felelős agyi területeken is aktivitást váltott ki, ami normális esetben nem történik meg az idősebb egereknél.

Mindezek alapján a csapat szerint az MDMA-t több pszichiátriai probléma kezelésére is fel lehet használni és a pszichiáter-beteg kapcsolatot is megerősítheti – ami az eddigi kutatások szerint kiemelt fontosságú a kezelések sikerességében.

Az USA Élelmiszer és Gyógyszer Hivatalnál az MDMA már a PTSD ‘potenciális terápiájaként’ tartják számon és emiatt gyorsított eljárást élvez a klinikai vizsgálatok elbírálásánál. Azonban a kutatók felhívják a figyelmet arra is, hogy a szer nem biztos hogy minden betegnek gyógyírt jelenthet – ezt még korai lenne kijelenteni.

Forrás: nature.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az intenzív agyi aktivitás miatt álmosodunk el

Egy új zebrahalakon végzett kutatás szerint a nap során végzett agyi aktivitás intenzitása és nem pedig az ébren töltött idő…

2019-09-19 4:34 du.

Idegek és izmok hajtotta hibrid biorobotot fejlesztettek ki

Kutatók olyan puha robotokat fejlesztettek ki, melyek fénnyel irányított neuromuszkuláris szövetek segítségével mozognak. A projekt még 2014-ben indult, amikor is…

2019-09-19 4:25 du.

Új cetfajt fedeztek fel a japán Hokaido partvidékén

A japán és az amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum, a Hokaido Egyetem és az Iwate Egyetem közreműködésével új csőröscet fajt fedeztek…

2019-09-09 2:16 du.

Egy új technológiával veszteség nélkül raktározhatók és szabadíthatók fel a hullámok

A fény- és a hanghullámok a mai technológiában az energia- és jelátvitel alapjait képezik. Azonban eddig nem rendelkeztünk olyan módszerrel,…

2019-09-09 2:13 du.

Egy új kémiai reaktorral üzemanyaggá alakítható a levegőben lévő széndioxid

A Rice Egyetem tudósai egy új katalizátor reaktort fejlesztettek ki, aminek segítségével újrahasznosíthatóak a hangyasav előállítása során felszabaduló üvegházhatást okozó…

2019-09-09 2:08 du.

Az ősi óceánok oxigénszintjének csökkenése vezetett a rejtélyes tömeges kihaláshoz

420 millió évvel ezelőtt - a szilur földtörténeti időszakban - egy hatalmas tömeges kihalás zajlott, ami a tengeri állatok 23…

2019-09-05 8:26 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.