Kiderült, hogyan segítik elő a neurális rugalmasságot a pszichedelikumok

A pszichedelikus drogoknak fizikai értelemben is tudatmódosító hatásuk lehet. Egy új tanulmány szerint a DOI, a DMT és az LSD képes megváltoztatni az egerek és a legyek agysejtjeit úgy, hogy azok nagyobb valószínűséggel ágaznak szét és alkotnak új kapcsolatokat egymással.

Ezek az eredmények támogatják azt az elméletet, miszerint ezek a szerek képesek lehetnek kezelni a depressziót, a szorongást, a függőséget és a poszt-traumás stresszt is.

“Ezek a legerősebb agyműködésre gyakorolt hatású vegyületek közé tartoznak, ezért számomra egyértelmű, hogy többet kellene megtudnunk róluk,” mondta David E. Olson, a tanulmány rangidős szerzője a Kalifornia Egyetemtől.

Az, hogy a depressziót az agyi kémia felborulása okozza, továbbra is egy népszerű elképzelés, azonban a legújabb kutatások szerint a depresszió valójában strukturális változásokat okoz az agyi áramkörökben és el is sorvaszthatja az agy bizonyos részeit. Ez nem azt jelenti, hogy a neuronok meghalnának a depresszió alatt, viszont kevesebb más neuronnal lépnek kapcsolatba, mivel visszahúzzák a neuritjaikat – ezzel felborítva a közöttük fellépő kommunikációt.

“A depresszió egyik jellemzője vagy hatása, a prefrontális agykéreg – az érzelmeket, a kedvet és a szorongást szabályozó agyterület – neuritjainak összehúzódása,” mondta Olson.

Ehhez hasonló változások lépnek fel szorongással, valamilyen függőséggel vagy poszt-traumás stresszel küzdő betegeknél.

A kutatások során a csapat amfetamin, triptamin és ergolin kategóriákba sorolható pszichedelikumokat teszteltek. A labor és az állatkísérletek során is a pszichedelikumok megmutatták, hogy a ketaminhez hasonló strukturális és funkcionális változásokat tudnak kiváltani a neuronokban. A szerek megnövelték a dendrit-tüskék és a szinapszisok sűrűségét is. Ezen felül az LSD kiemelkedően nagy változást okozott a neuritok növekedésében még a többi szerhez viszonyítva is.

A kutatók embereken nem folytattak kutatást, viszont a gerinces és gerinctelen állatokon folytatott kísérleteik hasonló eredményeket mutattak, ami arra utal, hogy a biológiai mechanizmus, amire a pszichedelikumok kifejtik hatásukat nagyon régen fejlődött ki, így valószínűleg az embereknél is hasonlóan működhet.

Ezen felül a kutatók azt is igyekeztek kideríteni, hogy a pszichedelikumok hogyan segítik elő a neurális rugalmasságot. Ezt úgy tették, hogy megvizsgálták, hogy a pszichedelikumok által aktivált biológiai útvonal közül melyik vezet a neuronok növekedéséhez.

A ketaminoknál például korábban megállapították, hogy az úgynevezett BDNF fehérje segíti elő a neurális rugalmasságot. Amikor a kutatók blokkolták ezt a fehérjét a többi pszichedelikum is elveszítette a neurit növesztő hatását. A BDNF fehérjének egyébként az új szinapszisokat felépítő fehérjék előállításában van szerepe.

A kutatók szerint ezeknek a biológiai útvonalaknak a pontosabb megértése segíthet abban, hogy jobban megértsük hogyan is alakul ki a depresszió és más hasonló mentális betegségek, illetve elősegítheti a kezelésükhöz szükséges terápiák kifejlesztését is. Mindezt a kutatók olyan vegyületekkel képzelik el, melyek az útvonal bizonyos problémás részeit célozzák meg és ez a célzottság miatt kevesebb ‘mellékhatásuk’ lehet.

Forrás: cell.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.