Kiderült hogyan terjed a stressz az emberek között

A poszt traumás stresszben (PTSD) szenvedő katonák egészségügyi gondozói már egy ideje tudják, hogy a katonák élettársai és más családtagjai is PTSD tüneteit mutatják – pedig a legtöbbjük soha nem szolgált a hadseregben. Azonban a Calgary Egyetem új tanulmánya választ adhat arra, hogy ez miért is van így.

A kutatók felfedezték, hogy a mások által átadott stressz ugyanolyan módon képes változásokat kiváltani az agyban, mint a valódi stressz. A kutatók hím és nőstény egérből álló párokat vizsgáltak. A vizsgálatukban eltávolították a pár egyik tagját és enyhe stressznek tették ki, mielőtt visszatették volna őket a partnerükhöz. A kutatók ezután megnézték, hogy hogyan reagálnak bizonyos agyi területeik, és az eredmények arra utalnak, hogy mindketten a stressz jeleit mutatták.

“Már más szakirodalmakban is kimutatták, hogy a stressz átadható – és a mi tanulmányunk kimutatja, hogy az agyat megváltoztatja ez az átadott stressz,” mondta Toni-Lee Sterley, a tanulmány vezető szerzője. “Az agy stresszre adott válaszát irányító neuronok változást mutattak a stressz mentes partnereknél, és ezek a változások azonosak voltak a stresszes egereknél.”

A kutatók felfedezték, hogy a neuronok aktiválása egy kémiai jelet kelt – “egy riasztó hormont” -, amivel az egér képes riasztani a partnerét. Ezt a jelet azután a partner is továbbíthatja, amivel így idővel az egész csoportot riasztják a lehetséges veszélyre.

“Elkezdhetünk azon gondolkodni, hogy más emberek élményei vagy stresszes állapotai oly módon változtathat meg minket, amit még nem értünk teljesen,” mondta Jaideep Bains, a kutatást végző labor vezetője. “A tanulmány azt is megmutatja, hogy az embereknél egyedinek gondolt tulajdonságok valójában evolúciósan megőrzött biológiai tulajdonságok.”

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a stressz agyra gyakorolt hatása a nőstényeknél csak szociális interakciókat követően állt helyre – a hatás nagyjából a felére csökkent, amikor egy nem stresszes partnerrel töltöttek időt -, azonban a hímeknél a hatás nem változott.

“Ha a stressz hatása szociális interakciókon keresztül enyhíthető, de az előny csak a nőstényekre korlátozódik, akkor ez fontos szempont lehet a stresszben szenvedő emberek személyre szabott kezelésének tervezésében,” mondta Bains.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.