Kiderült, hogyan változtatja meg az LSD az érzékelést

Az LSD-hez hasonló pszichedelikus drogoknak mélyreható hatása van az emberi tudatra – kifejezetten az érzékelésre. Most a Yale és a Zürich Egyetemek kutatása új betekintést enged az LSD agyra gyakorolt hatásába és abba, hogy a vegyületet hogyan lehetne a gyógyászatban is felhasználni.

Az új adatok szerint az LSD az agy gondolkodási folyamatokat vezérlő részén az összeköttetések csökkenését váltja ki, amíg lényegesen emeli az érzékszervek jeleinek felfogását segítő hálózatok közötti kapcsolatok számát. Ezt a szerotonin nevű neurotranszmittert érzékelő bizonyos receptorok stimulálásával éri el – más kutatások szerint a receptorok egy részének a kedv és a gondolkodás szabályozásában is fontos szerepe van.

A kutatók gén kifejezettségi térképeket és más adat feldolgozó módszereket alkalmaztak, hogy megállapítsák az LSD-t bevett önkéntesek agyában milyen változásokat idéz elő a szer.

Az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapnak a pszichedelikus hatású vegyületek, mivel több kutatás szerint is segíthetnek több gyakorinak számító mentális probléma kezelésében is.

Amíg a szerotoninnak a kedély állapot szabályozása révén fontos szerepe van a depresszióban is, addig a kutatók szerint a felfedezés a skizofrénia kezelésében hozhat leginkább komoly előrelépéseket.

A legtöbb skizofréniás beteget atipikus antipszichotikus gyógyszerekkel kezelik, melyek többek között az új kutatásban azonosított szerotonin receptorokat is blokkolják. Azonban nagyon sok beteg reagál rosszul az ilyen kezelésekre.

A kutatók szerint az általuk használt technológia segítségével sokkal könnyebb lehet azonosítani azokat a betegeket, akik jól reagálnak a kezelésre és a segítségével a többi beteg kezelését is informáltabb módon tudják majd folytatni.

A kutatócsapat elmondása szerint a felfedezés több mint 50 évnyi technológiai fejlődés eredménye az agyi képkészítés és a molekuláris neurológia terén.

Forrás: elifesciences.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.