Kategóriák Természet

Kiderült, mégsem rákok a kékvérű tőrfarkú rákok

A tőrfarkú rákok a maguk kék színű vérével és tíz lábával elég különlegesnek tűnhetnek. Felfedezésük után először a rákokkal, homárokkal és más rákszabásúakkal hozták kapcsolatba őket, 1881-ben azonban E. Ray Lankester evolúciós biológus egy másik csoportba helyezte őket, amely közelebbi rokonságban áll a pókokkal és a skorpiókkal.

A tőrfarkú rákokat azóta a pókszabásúak egyik őseként tartják számon, azonban a kutatók eddig nem rendelkeztek elég genetikai adattal ahhoz, hogy ezt egyértelműen igazolják. Éppen erre igyekszik megoldást kínálni a Wisconsin-Madison Egyetem evolúciós biológusainak új tanulmánya.

Most a rendelkezésre álló genetikai adatok modern módszerekkel történő vizsgálatával a kutatók arra jutottak, hogy nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a tőrfarkú rákok valóban a pókszabásúak közé tartoznak – és emiatt egyes korábbi elméleteket is érdemes lehet felülvizsgálni.

Az ízeltlábúakat (rovarok, rákszabásúak, pókszabásúak) sokan a Föld legsikeresebb állatainak tartják, mivel a szárazföldön, a vízben és a levegőben is megtalálhatók a maguk több milliónyi fajával.

A tőrfarkú rákok rendszertani besorolását a rákszabásúak közé nagyban megnehezítette, hogy a genetikai vizsgálatok közül több is arra utalt, hogy ez a faj közeli kapcsolatban lehet a pókokat, skorpiókat, atkákat, kullancsokat és a kevésbé ismert ostorfarkúakat egyesítő pókszabásúakkal. Azonban a kutatók erre hosszú ideig úgy tekintettek, mint a nem tökéletesen összegyűjtött adatok hibájából eredő eredményre.

Ezt erősítette az is, hogy fizikai jellemzőik alapján a tőrfarkú rákok sok hasonlóságot mutattak a többi rákszabásúval. Ezek között van a rákokra jellemző, rendkívül kemény külső vázuk, viszont kopoltyújuk a tengeri állatok között egyedülálló, és a szárazföldi pókok és skorpiók tüdejének módosulatának tűnik.

Jelenleg a tőrfarkú ráknak négy fajtája él a földön, azonban ezt a különleges fajt először 450 millió éves maradványokként fedezték fel. A fajt ezért élő fosszíliaként tartják számon, mely már több tömeges kihalást is túlélt, és vérét ma ipari környezetben bakteriális szennyezések kimutatására is használják.

Ez a közös ős utáni kutatást is nehezíti, mivel az eddigi vizsgálatok szerint az evolúció eltérő sebességgel zajlott a különböző állatcsoportok között, valamint egyes, mára már kihalt fajokról csak töredékes genetikai adatok állnak a kutatók rendelkezésére.

További problémát jelent az is, hogy a fajok közötti hasonló gének nem feltétlenül evolúciós kapcsolatra utalnak, hanem esetenként a közös élőhelyhez való adaptáció során bekövetkező, hasonló genetikai változásokat is jelenthetik. Erre jelentett valamilyen szinten megoldást az, hogy a tőrfarkú rákoknak még vannak különböző fajtái, aminek köszönhetően egyes géneket így ki tudtak zárni a más ízeltlábúakkal való összehasonlításból.

A kutatók több összetett modellt is készítettek az evolúciós kapcsolatok szemléltetésére, viszont a vizsgálati módszertől függetlenül, a tőrfarkú rákok mindig a pókszabásúak közé lettek sorolva. Az eredmények a kutatók szerint jól mutatják azt is, hogy az evolúciós biológusok nem válogathatják meg az elérhető adatok közül a nekik tetszőeket, mivel ezzel akár téves következtetésre is juthatnak.

Arra viszont a kutatás nem ad magyarázatot, hogy a többi pókfélével szemben a tőrfarkú rákok miért inkább a vizet választották nem pedig a szárazföldet (a tengeri pókok, valójában nem a pókfélék, hanem a tengeri ízeltlábúak közé tartoznak) és az sem derül ki belőle, hogy az ősük eredetileg szárazföldi vagy tengeri életmódot folytatott.

Forrás: academic.oup.com

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Olajjal táplálkozó baktériumokat fedeztek fel a Mariana-árok fenekén

A Kelet Anglia Egyetem kutatói egy különleges olajjal táplálkozó baktériumot fedeztek fel a Föld legmélyebb pontján, a Mariana-árokban. A kutatásban…

2019-04-19 7:03 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.