Kiderült melyek a leghatékonyabb módszerek az ökológiai lábnyomunk csökkentésére

Egy új tanulmány szerint a kormányok és az iskolák nem ösztönzik eléggé az embereket, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat.

A Lund Egyetem tudósainak új felméréséből kiderült, hogy a kormányok által sulykolt változtatások figyelmen kívül hagynak több olyan lehetőséget, amivel egyéni szinten változtatva elérhetővé válhat a maximális 2 °C-os felmelegedési küszöb megtartása.

A kutatásban 39 lektorált tanulmány, szénkibocsátás kalkulátor és kormányjelentés adatait összegezték, hogy kiderítsék az emberek életvitele egyénileg mekkora hatást gyakorolhat az üvegházhatást okozó gázok kibocsátására és hogy meghatározzák, hogy egyéni szinten mivel csökkenthetjük legjobban a kibocsátást.

“Rengeteg tényező van ami befolyásolja az egyéni döntések hatását a klímára, de ezeknek a tanulmányoknak az egymás mellé állításával magabiztosan mondhatom, hogy sikerült azonosítanunk a tevékenységeket, melyekkel nagy változás érhető el. Azoknak közülünk, akik előre akarnak lépni a klímaváltozás elleni küzdelemben, tudniuk kell hogy mivel érhetik el a lehető legnagyobb hatást. Ennek a tanulmánynak az a célja, hogy segítsen az embereknek tájékozottabb döntéseket hozni.” mondta Seth Wynes, a tanulmány főszerzője.

“Azt találtuk, hogy négy olyan tevékenység van ami jelentősen csökkentheti az egyéni ökológiai lábnyomunkat: a főleg növényeken alapuló étrend, a légi utazás kerülése, az autó mentes élet és a kisebb méretű családok. Például az autó nélküli életvitellel évente 2,4 tonnányi széndioxidot takarítunk meg, a növényeken alapuló étrenddel pedig 0,8 tonna széndioxidnak megfelelő mennyiséget évente.”

“Ezekkel a tevékenységekkel, így lényegesen nagyobb esélyünk van csökkenteni a kibocsátást, mint az általánosan hirdetett stratégiákkal, mint amilyen a széleskörű újrahasznosítás (ami önmagában negyed olyan hatékony mint a növény alapú étrend) vagy a háztartási villanykörték cseréje (nyolcad olyan hatékony).”

A tanulmány során arra is fény derült, hogy sem a kanadai iskolai tankönyvekben, sem pedig az EU, USA, Kanada vagy Ausztrália kormánya által kiadott anyagok nem emelik ki ezeket a lehetőségeket és helyettük kisebb változtatásokra fókuszálnak, amivel a kibocsátás is csak kismértékben csökkenthető.

“Tudjuk, hogy ezek mélyen személyes döntések,” mondta Kimberly Nicholas a tanulmány társszerzője. “De nem hagyhatjuk figyelmen kívül a hatásokat, melyeket életvitelünk gyakorol a klímára. Személyesen én nagyon pozitívnak találok többet is a lehetőségek közül. Különösen fontos ez a fiataloknak, akik éppen élethosszig tartó szokásokat alakítanak ki, hogy tudatában legyenek melyik döntéseikkel érhetik el a legnagyobb eredményt. Azt reméljük, hogy ezek az információk vitákat indítanak és felerősítik az egyéneket.”

Forrás: iopscience.iop.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.