Kategóriák Ember

Kiderült mennyire is veszélyes valójában a 9 leggyakoribb rekreációs drog

Az új több százezer embert érintő Globális Drog Felmérésen (GDS) rangsorolták a rekreációs drogokat a veszélyességük alapján – mennyi kórházi esethez volt kapcsolatuk.

Úgy néz ki hogy a ‘varázsgomba’ felelős a legkevesebb sürgősségi esetért, amit szorosan követ a második helyen a kannabisz és a dobogó harmadik helyét megosztottan az LSD és a kokain foglalják el.

A skála másik oldalán a metamfetamin, a szintetikus kannabisz és az alkohol vezetik, ezzel az MDMA-t (ecstasy) és az amfetamint drogbiztonsági táblázat közepére utasítva.

A tanulmányban összesen 115523 ember válaszait rögzítették több mint 50 ország területéről. Közel 10000 önkéntes számolt be arról, hogy kipróbálták a varázsgombát az elmúlt évben és mindössze 0,2%-uk számolt be arról, hogy a drog következtében kórházi kezelésre szorultak volna.

Ez nagyságrendekkel a legalacsonyabb százalék volt a tanulmányban, de a kutatók kiemelték, hogy egyik drog használata sem teljesen veszélytelen és más olyan veszélyeik is lehetnek, amik nem juttatnak valakit a kórházba.

“Ha kombináljuk a gombát alkohollal és a használatuk egy veszélyes vagy ismeretlen helyzetben történik, akkor megnő a sérülés esélye,” mondta Adam Winstock, a felmérést megalapító addiktológiai pszichiáter.

Winstock szerint véletlen baleset, pánik, rövid idejű zavartság, tájékozódási zavar és tudat elvesztésétől való félelem a leggyakoribb okai annak, hogy valaki a varázsgomba hatására a kórházban köt ki.

“A tények szerint a legnagyobb veszélyforrás a gombával kapcsolatban az ha rossz típust vesznek be és az mérgezést okoz,” mondta Winstock. “Ha valaki eltökélt, egy biztonságos helyet kell választania olyan emberekkel, akikben megbízik és olyan gombákkal, amikről tudja hogy ártalmatlanok.”

Összességében az eredmények így festenek:

  • Gomba: 0,2%
  • Kannabisz: 0,6%
  • LSD: 1,0%
  • Kokain: 1,0%
  • Amfetamin: 1,1%
  • MDMA: 1,2%
  • Alkohol: 1,3%
  • Szintetikus kannabisz: 3,2%
  • Metamfetamin: 4,8%

A számokat átlagolták a nemek között, de a legtöbb esetben a nők látszólag nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Globális Drog Felmérésnek már 1999 óta az a célja hogy “biztonságosabbá tegye a droghasználatot a legális státuszuktól függetlenül”, ami azt jelenti ,hogy a drog használókat, az egészségügyi szakembereket és a törvényhozókat megfelelően tájékoztatják a szerek potenciális hatásairól.

A tájékozottságba beletartozik az is, hogy milyen hosszú ideig hatnak az egyes szerek, valamint hogy mennyi idő alatt távoznak a szervezetből. Az LSD például 3 óra alatt ürül, ezzel szemben a kannabisz akár egy hónapig is képes a szervezetben maradni, azonban a hatásuk hossza ettől teljesen eltérhet.

A jelentés szerzői nem támogatják az illegális drogok használatát, de reményeik szerint a megfelelő tudatossággal lecsökkenthető a kórházi esetek száma.

“Az emberek általában nem élnek vissza a pszichedelikus drogokkal, nem válnak függőkké és nem teszik tönkre a szerveiket. Sokan pozitív hatásról számolnak be életükre nézve,” mondta Winstock. “Azonban tudniuk kell hogyan kell őket használni.”

Forrás: globaldrugsurvey.com[PDF]

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Mesterséges intelligencia segíti a fúziós erőművek fejlesztését

A mesterséges intelligenciák (MI) fejlődése komoly hatással van a tudományra és az iparra is és egy új tanulmány szerint felgyorsíthatja…

2019-04-24 8:12 du.

Egy új módszerrel majdnem a felére csökkentették az autizmus tüneteit

Az Amerikai Betegségmegelőzési Központ adatai szerint az USA-ban már 59-ből egy gyerek autista, ami lényeges növekedést jelent a 2000-es évekhez…

2019-04-22 1:07 du.

Eddig nem látott fokú irányítást biztosít egy új módszer a fény sebessége felett

A Közép-Florida Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert a fény irányítására. Ezzel nem csak a fény impulzusok lelassítása, hanem akár az…

2019-04-22 12:59 du.

Ultrahanggal sikerült befolyásolni a döntéshozatali képességet

Emberekként képesek vagyunk fontolóra venni, hogy milyen hatása lett volna annak, hogyha bizonyos események másképp következtek volna be a múltba…

2019-04-22 12:54 du.

Egy új berendezéssel a havazás is energiává alakítható

A Kalifornia Egyetem kutatói megterveztek egy olyan berendezést, ami a lehulló hóból állít elő elektromosságot. A berendezés maga olcsó, kis…

2019-04-22 12:39 du.

Emberi szövetekből nyomtattak szívet

Izraeli kutatók emberi szövetekből 3D nyomtattak egy szívet, ami elmondásuk szerint hatalmas előrelépést jelenthet a szervátültetésben. Amíg ez valószínűleg még…

2019-04-19 7:08 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.