Kiderült mi a szerepe az egyik legfontosabb öregedést lelassító fehérjének

A klotho fehérjéről demonstrálták, hogy elősegíti a hosszú életet és ellensúlyozza az öregedés bizonyos negatív hatásait is. A nagy mennyiségű klotho látszólag hosszabb és egészségesebb életet eredményez, amíg a fehérje hiányát az öregedés felgyorsulásához és korhoz köthető betegségek kialakulásához kötötték. Érdekes módon a fehérje az agy egy bizonyos struktúrájában sokkal magasabb mennyiségben található meg mint bárhol máshol.

Ez a struktúra pedig az érhártyafonat, ami a gerincvelőfolyadékot hozza létre és az idegrendszer és a véráram között is fontos gátat képez.

Most a Gladstone Intézet kutatócsapata megpróbált választ adni arra, hogy az érhártyafonatban miért is van lényegesen több klotho fehérje mint bármely másik agyterületen. Az eredmények szerint a fehérjének fontos szerepe van abban, hogy megvédje az agyat a test többi részét védő immunrendszertől.

Egerek vizsgálatával már megállapították, hogy az öregedésük során az érhártyafonat klotho szintje folyamatosan csökken. A kutatók ez alapján kísérleti úton mesterségesen csökkentették a fehérje mennyiségét az érhártyafonatban, ami hatására nő az agyi gyulladás mértéke.

A kutatók ezután a jelenség más agyterületekre kifejtett hatását is megvizsgálták. Az eredmények szerint például a memória központ immunsejtjei lényegesen agresszívebben viselkedtek, hogyha a test más pontjain is fertőzéssel próbál szembeszállni az immunrendszer.

Ezek a hatások valószínűleg arra vezethetőek vissza, hogy a fehérje hiánya hatására összemosódik az agyi immunrendszer a test többi részét védő immunrendszerrel, ami hatására így immunsejtek és gyulladáskeltő molekulák is könnyebben át tudnak jutni az agyérgáton.

Ennek azért is lehetnek komoly következményei, mivel már ismert, hogy az immunsejtek által létrehozott bizonyos faktorok komoly károkat tehetnek az agy működésében.

Ezek alapján az öregedés során bekövetkező kognitív leépülés is, a klotho fehérje szintjének csökkenése által kiváltott agyi gyulladás okozhatja, illetve arra is magyarázatot adhat, hogy a komoly fertőzések miatt kórházba került öregeknél miért alakulnak ki nagy gyakorisággal kognitív problémák is. Ezen felül az eredmények segíthetnek az Alzheimer kór kialakulásának felderítésében is, amiben szintén fontos szerepe van az agyi gyulladásnak.

A kutatás következő lépésében a csapat azt fogja vizsgálni majd, hogy az érhártyafonat klotho fehérje szintjének helyreállításával megfékezhető-e a korhoz köthető kognitív leépülés.

Forrás: pnas.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.