Kategóriák Egészség

Kiderült mi a szerepe az egyik legfontosabb öregedést lelassító fehérjének

A klotho fehérjéről demonstrálták, hogy elősegíti a hosszú életet és ellensúlyozza az öregedés bizonyos negatív hatásait is. A nagy mennyiségű klotho látszólag hosszabb és egészségesebb életet eredményez, amíg a fehérje hiányát az öregedés felgyorsulásához és korhoz köthető betegségek kialakulásához kötötték. Érdekes módon a fehérje az agy egy bizonyos struktúrájában sokkal magasabb mennyiségben található meg mint bárhol máshol.

Ez a struktúra pedig az érhártyafonat, ami a gerincvelőfolyadékot hozza létre és az idegrendszer és a véráram között is fontos gátat képez.

Most a Gladstone Intézet kutatócsapata megpróbált választ adni arra, hogy az érhártyafonatban miért is van lényegesen több klotho fehérje mint bármely másik agyterületen. Az eredmények szerint a fehérjének fontos szerepe van abban, hogy megvédje az agyat a test többi részét védő immunrendszertől.

Egerek vizsgálatával már megállapították, hogy az öregedésük során az érhártyafonat klotho szintje folyamatosan csökken. A kutatók ez alapján kísérleti úton mesterségesen csökkentették a fehérje mennyiségét az érhártyafonatban, ami hatására nő az agyi gyulladás mértéke.

A kutatók ezután a jelenség más agyterületekre kifejtett hatását is megvizsgálták. Az eredmények szerint például a memória központ immunsejtjei lényegesen agresszívebben viselkedtek, hogyha a test más pontjain is fertőzéssel próbál szembeszállni az immunrendszer.

Ezek a hatások valószínűleg arra vezethetőek vissza, hogy a fehérje hiánya hatására összemosódik az agyi immunrendszer a test többi részét védő immunrendszerrel, ami hatására így immunsejtek és gyulladáskeltő molekulák is könnyebben át tudnak jutni az agyérgáton.

Ennek azért is lehetnek komoly következményei, mivel már ismert, hogy az immunsejtek által létrehozott bizonyos faktorok komoly károkat tehetnek az agy működésében.

Ezek alapján az öregedés során bekövetkező kognitív leépülés is, a klotho fehérje szintjének csökkenése által kiváltott agyi gyulladás okozhatja, illetve arra is magyarázatot adhat, hogy a komoly fertőzések miatt kórházba került öregeknél miért alakulnak ki nagy gyakorisággal kognitív problémák is. Ezen felül az eredmények segíthetnek az Alzheimer kór kialakulásának felderítésében is, amiben szintén fontos szerepe van az agyi gyulladásnak.

A kutatás következő lépésében a csapat azt fogja vizsgálni majd, hogy az érhártyafonat klotho fehérje szintjének helyreállításával megfékezhető-e a korhoz köthető kognitív leépülés.

Forrás: pnas.org

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Megfejtették a Voynich-kéziratot

A Bristol Egyetem kutatói sikerrel jártak ott, ahol rengeteg kódfejtő, nyelvész és számítógépes program elbukott: sikerült feltörniük a "világ legrejtélyesebb…

2019-05-16 7:55 du.

Az éjszakai égboltból is elektromosságot termelhet ez az új ‘napelem’

A napelemek egyértelmű hátránya, hogy a működésükhöz szükség van a Napból érkező sugarakra. Azonban korábbi megfigyelések szerint egy a hideg…

2019-05-13 7:18 du.

Ellenmérget fejlesztettek ki a leghalálosabb medúzafaj csípésére

A Sydney Egyetem kutatói felfedezték a föld legmérgezőbb állataiként számon tartott kockamedúzák mérgének ellenszerét. Az ausztrál kockamedúzák egyes fajtáinak akár…

2019-05-13 7:07 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.