Kiderült mi áll a látásvesztés leggyakoribb formája mögött

Virginia Egyetem Orvosi Karának (UVA) kutatói felfedezték mi okozhatja az idősek körében leggyakoribb látásvesztést okozó makuladegenerációt, ami milliókat foszt meg a látásuktól. A felfedezésnek köszönhetően az orvosok képesek lehetnek majd a betegség elhárítására a kiváltó gyulladások enyhítésével.

“Nagyjából 200 millió embernek van makuladegenerációja a világon. Hogyha a makuladegeneráció ország lenne, akkor a világ nyolcadik legnépesebb nemzete lenne. Ennyire nagy a probléma,” mondta Jayakrishna Ambati, az UVA Szemészeti Részlegének kutatási elnöke és és az egyetem Fejlett Látási Tudomány Központjának alapítója. “Először ismertük meg, hogy mi a makuladegeneráció egyik legelső eseménye, ami riasztja a rendszert és elindítja, hogy egy ilyen antropomorf kifejezéssel éljek, a hiperventillációt. Ez az agyonhajszolt gyulladás okoz végső soron sérülést a sejteknek, és ezzel potenciálisan módunk van beavatkozni a folyamat nagyon korai fázisában.”

A kutatók laboratórium vizsgálatok segítségével megállapították, hogy a cGAS nevű enzim a felelős a gyulladások kiváltásáért. Ennek az enzimnek fontos szerepe van a test fertőzésekre adott immunválaszaiban úgy, hogy azonosítja az idegen forrásból származó DNS-t. Azonban a molekula újonnan felfedezett szerepe a kórból adódó makuladegenerációban a kutatókat is meglepte.

“Nagyon meglepő, hogy a makuladegenerációban, ami amennyire tudjuk nem köthető semmilyen vírusos vagy bakteriális fertőzéshez, a cGAS aktiválódik és ez a riasztó rendszer életbe lép,” mondta Ambati. “Ez vezet a retina sejtjeinek elpusztításához és végül a látás elvesztéséhez.”

A kutatók azt is megjegyezték, hogy a cGAS nem biztos, hogy csak kórokozókra riaszt, hanem más káros problémákra is felhívhatja az immunrendszer figyelmét. Az enzimnek ezen felül fontos szerepe lehet a cukorbetegségnél, a lupusnál és az elhízásnál, ami miatt már dolgoznak olyan gyógyszereken amikkel meggátolható az enzim működése.

“Mivel a célpont, amiről beszélünk, egy enzim, ezért kifejleszthetünk olyan kis molekulákat, amik blokkolják,” mondta Nagaraj Kerur, a kutatócsapat egyik tagja. “Már több olyan gyógyszer van a piacon, ami specifikus enzimeket vesz célba, ilyenek például a sztatinok [amiket a koleszterin szint csökkentésére használnak.] ”

A felfedezés jó hírt jelent a betegség kezelésén dolgozó kutatóknak, mivel az elmúlt évek klinikai vizsgálatia nem hoztak áttörést a betegséggel kapcsolatban.

A kutatók szerint a cGAS enzimet blokkoló gyógyszerek kifejlesztése valószínűleg több évet igénybe fog venni, amit még több klinikai vizsgálatoknak is alá kell majd vetni, a biztonságosságának és hatásfokának meghatározásához.

A kutatók reményei szerint képesek lesznek majd egy olyan eljárás kifejlesztésére is, amivel képesek lehetnek megmérni a betegek szemében az enzim koncentrációját. Ez megkönnyíti a kezelés megkezdésének legjobb időpontjának megtalálást.

“Ha magas mennyiségű enzim van a szemükben, csodálatos jelöltek lehetnek az ilyenfajta kezelésekre,” mondta Ambati. “Ez egy nagyon precíz gyógyászat molekuláris szinten.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.