Kategóriák Űr

Kiderült mi lett a sorsa a Tejútrendszer régen látott testvérének

A Michigan Egyetem kutatói megállapították, hogy a legközelebbi szomszédunk az Androméda-galaxis két milliárd évvel ezelőtt feldarabolt és felfalt egy másik hatalmas galaxist.

Még úgy is, hogy az eredeti galaxisból alig maradt meg valami, egy rengeteg csillagból álló gyűrű árulkodik arról, hogy mi is történhetett valójában a galaxissal. Ez a gyűrű önmagában nagyobb kiterjedésű lehet mint az Androméda maga és a csillagászok számára rendkívül lehetőséget jelent az elpusztított galaxisnak a tanulmányozása – mivel ezzel a Tejútrendszer fejlődéséről és a többi hasonló galaxisról is többet tudhatunk meg.

Ez az elpusztított M32p névre keresztelt galaxis – aminek maradványainak egy része a mai M32-es galaxist alkotják – a Lokális Galaxiscsoport harmadik legnagyobb galaxisa volt a Tejútrendszer és az Androméda-galaxis után. Legalábbis erről árulkodik a Michigan Egyetem Csillagászati Karának legújabb számítógépes szimulációja.

A kutatók már eddig is tudták, hogy ez a nehezen kivehető gyűrű egy korábbi felfalt galaxis maradványaiból állt, azonban eddig úgy gondolták, hogy az Androméda több kisebb méretű galaxist kebelezett be nem pedig egy nagyot – ami lényegesen megnehezítette volna a kutatást, mivel a csillagászoknak meg kellet volna határozniuk, hogy a gyűrű mely részei tartoznak az egyes felfalt kis galaxishoz.

Az új szimuláció segítségével most sikerült megállapítani, hogy amíg az Androméda több apró galaxist is felfalt, addig a gyűrűjében keringő csillagok jelentős része egy hatalmas galaxisból származik. Az M32p galaxis méretét az is jól szemlélteti, hogy legalább 20-szor akkorra volt, mint a legnagyobb galaxis, ami a Tejútrendszerrel ütközött.

“Ez egy ‘Heuréka’ pillanat volt,” mondta Richard D’Souza, a felfedezésről készült tanulmány egyik szerzője. “Rájöttünk, hogy felhasználhatjuk az Androméda külső csillag-gyűrűjének adatait, hogy kiderítsük a feldarabolt galaxisok legnagyobbikának a jellemzőit.”

“A csillagászok már hosszú ideje tanulmányozzák a Lokális Galaxiscsoportot – a Tejútrendszert, az Andromédát és társaikat,” mondta Eric Bell, a tanulmány másik társszerzője. “Megdöbbentő volt felismerni, hogy a Tejútrendszernek volt egy nagy méretű rokona, amiről eddig semmit nem tudtunk.”

Ez a munka választ adhat az Androméda körül keringő M32 galaxis rejtélyére is, ami az eredmények alapján az M32p galaxis közepe, ami túlélte az Andromédával való találkozást.

“Az M32 egy különc,” mondta Bell. “Amíg egy öreg elliptikus tömör galaxis példájának tűnhet, addig valójában rengeteg fiatal csillaga van. Ez az egyik legtömörebb galaxis az egész Univerzumban. Nincs még egy ilyen galaxis.”

A kutatók szerint az eredményeik hatással lehetnek azokra az elméletekre is, amelyek a galaxisok fejlődését igyekeznek a lehető legjobban leírni. Mivel eddig nehezen tudták elképzelni, hogy egy az Androméda-galaxis méreteivel rendelkező galaxis túl tudna élni egy ekkora ütközést. Az eddig ismereteink szerint egy ekkora ütközésnek teljesen át kellene rendeznie a galaxis felépítését és ezek alapján az Androméda lemez formáját is egy elliptikus alakra kellet volna cserélnie.

A felfedezés ezen felül arra is magyarázatot adhat, hogy miért jött létre annyira nagy mennyiségű csillag körülöttünk 2 milliárd évvel ezelőtt – ami egybeesik ezzel a hatalmas ütközéssel.

A kutatók szerint ugyanezt a módszert más hasonló távolabbi galaxisok vizsgálatára is fel tudják használni, ezzel megállapítva, hogy mekkora volt a velük egyesülő legnagyobb galaxis. Ezzel tovább javítva a galaxisok fejlődéséről szerzett ismereteinket.

Forrás: nature.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

A fertőzések miatt jelenhettek meg az első melegvérű állatok

A láz hat millió évvel ezelőtt jelent meg az akkori állatoknál, mint a fertőzésekre adott immunválasz. Ezek az állatok viszont…

2019-06-15 9:52 du.

Rejtélyesen hatalmas tömeget fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterében

Rejtélyesen hatalmas mennyiségű anyagot fedeztek fel a naprendszer legnagyobb kráterének számító holdi Déli-sark-Aitken medencében. A Baylor Egyetem új kutatása szerint…

2019-06-15 9:39 du.

Kiderült hol és mikor alakulhatott ki a kannabisz szívás

A kannabiszt már több évezrede termesztik Kelet-Ázsiában. Azonban viszonylag keveset lehet tudni a növény korai felhasználási módjairól és arról, hogy…

2019-06-15 9:32 du.

Az idegrendszer generációkon átívelő változásokat is képes kiváltani

A fonalférgek szinte az összes élőhelyen megtalálhatóak és az egyik legjobban tanulmányozott élőlényekként tartják számon őket. Amíg gyors szaporodásuk előnyös…

2019-06-13 9:03 du.

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának…

2019-06-13 8:14 du.

Megoldást találtak a napelemek egyik alapvető hibájára

40 év után a Manchester Egyetem kutatói kiderítették mi is áll a napelemek egyik alapvető hibája mögött. A napelemek jelenleg…

2019-06-07 10:40 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.