Kategóriék Űr

Kiderült mi lett a sorsa a Tejútrendszer régen látott testvérének

A Michigan Egyetem kutatói megállapították, hogy a legközelebbi szomszédunk az Androméda-galaxis két milliárd évvel ezelőtt feldarabolt és felfalt egy másik hatalmas galaxist.

Még úgy is, hogy az eredeti galaxisból alig maradt meg valami, egy rengeteg csillagból álló gyűrű árulkodik arról, hogy mi is történhetett valójában a galaxissal. Ez a gyűrű önmagában nagyobb kiterjedésű lehet mint az Androméda maga és a csillagászok számára rendkívül lehetőséget jelent az elpusztított galaxisnak a tanulmányozása – mivel ezzel a Tejútrendszer fejlődéséről és a többi hasonló galaxisról is többet tudhatunk meg.

Ez az elpusztított M32p névre keresztelt galaxis – aminek maradványainak egy része a mai M32-es galaxist alkotják – a Lokális Galaxiscsoport harmadik legnagyobb galaxisa volt a Tejútrendszer és az Androméda-galaxis után. Legalábbis erről árulkodik a Michigan Egyetem Csillagászati Karának legújabb számítógépes szimulációja.

A kutatók már eddig is tudták, hogy ez a nehezen kivehető gyűrű egy korábbi felfalt galaxis maradványaiból állt, azonban eddig úgy gondolták, hogy az Androméda több kisebb méretű galaxist kebelezett be nem pedig egy nagyot – ami lényegesen megnehezítette volna a kutatást, mivel a csillagászoknak meg kellet volna határozniuk, hogy a gyűrű mely részei tartoznak az egyes felfalt kis galaxishoz.

Az új szimuláció segítségével most sikerült megállapítani, hogy amíg az Androméda több apró galaxist is felfalt, addig a gyűrűjében keringő csillagok jelentős része egy hatalmas galaxisból származik. Az M32p galaxis méretét az is jól szemlélteti, hogy legalább 20-szor akkorra volt, mint a legnagyobb galaxis, ami a Tejútrendszerrel ütközött.

“Ez egy ‘Heuréka’ pillanat volt,” mondta Richard D’Souza, a felfedezésről készült tanulmány egyik szerzője. “Rájöttünk, hogy felhasználhatjuk az Androméda külső csillag-gyűrűjének adatait, hogy kiderítsük a feldarabolt galaxisok legnagyobbikának a jellemzőit.”

“A csillagászok már hosszú ideje tanulmányozzák a Lokális Galaxiscsoportot – a Tejútrendszert, az Andromédát és társaikat,” mondta Eric Bell, a tanulmány másik társszerzője. “Megdöbbentő volt felismerni, hogy a Tejútrendszernek volt egy nagy méretű rokona, amiről eddig semmit nem tudtunk.”

Ez a munka választ adhat az Androméda körül keringő M32 galaxis rejtélyére is, ami az eredmények alapján az M32p galaxis közepe, ami túlélte az Andromédával való találkozást.

“Az M32 egy különc,” mondta Bell. “Amíg egy öreg elliptikus tömör galaxis példájának tűnhet, addig valójában rengeteg fiatal csillaga van. Ez az egyik legtömörebb galaxis az egész Univerzumban. Nincs még egy ilyen galaxis.”

A kutatók szerint az eredményeik hatással lehetnek azokra az elméletekre is, amelyek a galaxisok fejlődését igyekeznek a lehető legjobban leírni. Mivel eddig nehezen tudták elképzelni, hogy egy az Androméda-galaxis méreteivel rendelkező galaxis túl tudna élni egy ekkora ütközést. Az eddig ismereteink szerint egy ekkora ütközésnek teljesen át kellene rendeznie a galaxis felépítését és ezek alapján az Androméda lemez formáját is egy elliptikus alakra kellet volna cserélnie.

A felfedezés ezen felül arra is magyarázatot adhat, hogy miért jött létre annyira nagy mennyiségű csillag körülöttünk 2 milliárd évvel ezelőtt – ami egybeesik ezzel a hatalmas ütközéssel.

A kutatók szerint ugyanezt a módszert más hasonló távolabbi galaxisok vizsgálatára is fel tudják használni, ezzel megállapítva, hogy mekkora volt a velük egyesülő legnagyobb galaxis. Ezzel tovább javítva a galaxisok fejlődéséről szerzett ismereteinket.

Forrás: nature.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.