Kiderült mi okozhatta az állatok megjelenését a Földön

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem által vezetett kutatás megoldhatta a rejtélyt, hogy hogyan jelentek meg az első állatok a Földön.

Jochen Brocks, a kutatás vezetője, elmondása alapján a kutatócsapat közép ausztráliai ősi üledékes kőzetekben lelt rá a válaszra.

“Porrá zúztuk ezeket a köveket és kivontuk belőlük az ősi élőlények molekuláit,” mondta Brocks. “Ezek a molekulák megmutatják, hogy milyen érdekes dolgok indultak meg 650 millió évvel ezelőtt. Ez volt az ökoszisztéma forradalma és az algák felemelkedése.”

Az algáknak ez a hatalmas fellendülése indította el azt az ökológaia változást, ami nélkül ma sem az emberek sem pedig semmilyen más állatfaj nem létezne.

“Mielőtt ezek közül bármi megtörtént volna, egy drámai esemény következett be 50 millió évvel korábban, amit a Hógolyó Földnek nevezünk,” mondta Brocks. “A Föld 50 millió évre lefagyott. Hatalmas gleccserek egész hegyvonulatokat őrölték porrá, ezzel tápanyagokat szabadon engedve, és amikor a hó elolvadt a globális felmelegedés hatására a létrejövő folyók bemosták ezeket a tápanyagokat az óceánokba.”

Ez a hatalmas mennyiségű tápanyag és a bolygó lakhatóbb hőmérsékletűre történő lehűlése hozta el a tökéletes körülményeket az alga gyors térnyerésére. E folyamat során alakultak át az akkor még baktériumok által uralt óceánok egy olyan hellyé, ami már összetett életformáknak ad otthont.

“Ezek a nagy és tápanyagokban gazdag élőlények a tápláléklánc alján elég energiát biztosítottak az összetett ökoszisztéma létrejöttéhez, aminél a minél nagyobb és összetettebb állatok, mint az emberek, sokasodni tudtak a Földön,” mondta Brocks.

Az üledékes kőzetet, ami pont a Hógolyó Föld elolvadása utáni időszakból származik, Amber Jarrett, a tanulmány társszerzője fedezte fel.

“Ezekben a kőzetekben lenyűgöző molekula maradványok nyomaira bukkantunk,” mondta Jarrett. “Azonnal rájöttünk hogy ez egy úttörő felfedezés, mivel megmutatja hogy megfagyott Földnek közvetlen szerepe volt a nagy és összetett élet kialakulásában.”

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.