Kiderült mi okozta a Falcon 9 rakéta felrobbanását; holnap újra kilövés

A SpaceX nyilatkozata szerint, vizsgálataik azt igazolták, hogy a szeptember 1.-jei Falcon 9 rakéta robbanását a hélium nyomását szabályozó tartály meghibásodása okozta, és hogy a hiba orvoslásra kerül holnapig, az új indításig.

Az új kilövéssel 10 darab Iridium Next kommunikációs műholdat állít majd föld-körüli pályára a rakéta, amit a kaliforniai Vandenberg Légierő Bázisáról indítanak majd. Mindeközben folynak a javítások a SpaceX floridai Cap Canaveral Légierő Bázison lévő indítóállomáson, ahol szeptemberben robbanás történt még egy kilövést megelőző üzemanyag teszt során.

A kaliforniai központú cég alapítója, Elon Musk, már korábban is azt nyilatkozta, hogy a túlhűtött hélium tartálynak szerepe volt a balesetben, ami a rakéta és az Amos-6 kereskedelmi műhold elvesztését hozta magával. A január 2-i értesítés sok új részletet hoz napvilágra a diagnózisról, és hogy mit fog tenni a SpaceX hogy megelőzze a problémát a jövőben.

A vizsgálatban – amit a SpaceX vezetett, de a Szövetségi Légügyi Hivatal, az USA légi ereje, a NASA és a Nemzeti Szállítási Biztonsági Bizottság is részt vett benne – több mint 3000 csatornából származó adatok értékeit elemezték, főleg a rendellenesség első jeleinek megjelenése és a Falcon 9 második szakaszának elvesztése között eltelt 93 milliszekundumra fókuszálva.

Az analízis gyorsan a kompozit-csomagolt edények felé irányultak, amik a rakéta második szakaszában lévő folyékony oxigén tartályban találhatóak. Ezek az edények tartják a túlhűtött héliumot, aminek az oxigén tartályban lévő nyomás fenntartásában van szerepe.

Miután megvizsgálták a robbanáskor készült felvételeket és adatokat, és átvizsgálták a roncsokat is, a szakértők azt a következtetést vontak le a folyékony oxigén a hélium tartály belső bélése és az azt körülvevő szénszálas kompozit között lévő űrben halmozódott fel.

Nyomás alatt, ebbe az űrben összegyűlt oxigén képes csapdába esni, ezzel az eltörő szálak vagy a köztük fellépő súrlódás képes begyújtani a rétegben az oxigént,” magyarázta a SpaceX a január 2-i jelentésében.

A vizsgálatot vezetők azt a végkövetkeztetést vonták le, hogy ez okozta a hélium tartály hibáját, ami egy láncreakciót indított el, ami végül a rakéta második szakaszának a felrobbanásához vezetett. A hélium olyan hideg volt, hogy az oxigén egy része megszilárdulhatott, amivel drasztikusan megnőtt a hiba valószínűsége. A SpaceX még azt is hozzátette, hogy a kaliforniai és texasi létesítményeikben további teszteket hajtottak végre hogy igazolják a vizsgálatok eredményét.

A SpaceX a javításokkal is előállt, amivel a felelős problémát rövid és hosszú távon is ki lehet küszöbölni.

Rövidtávon, a cég egy régóta használt, ámde lassabb eljáráshoz fog visszatérni, ami során a héliumot melegebb hőmérsékleten töltik a tartályokba. Hosszútávon pedig a SpaceX újra fogja tervezni a nyomás tartályt, hogy ne legyenek benne rések, amiben az oxigén fel tudna halmozódni. Ezzel ismét elérhetővé téve a gyorsabb hélium töltési módot, nyilatkozta a SpaceX.

A SpaceX nagyra értékeli a ügyfelink és partnerei közreműködését e folyamat alatt, és igyekszünk megfelelni a követeléseiknek 2017-ben is és azután is.” mondta a cég. Az Iridium, a cég következő ügyfele, is hozzájárulását adta.

Az Iridium elégedett a SpaceX közleményével és a január 8.-ai #IridiumNEXT kilövési időpontjával#NEXTevolutionhttps://t.co/zWdkK8FrLG — Iridium Corporate (@IridiumComm) January 2, 2017

A Szövetségi Légügyi Hivatal még hivatalosan nem nyilatkozott a vizsgálattal vagy a jan. 8.-ai kilövési időponttal kapcsolatban, de a tény hogy a SpaceX részletes nyilatkozatot tett közzé ma, azt jelenheti, hogy számítanak a hivatal jóváhagyására.

A Falcon 9 hónapokig tartó felfüggesztése bizonytalanságot keltett a SpaceX ügyfelei között és a magántulajdonban lévő cég bevételeinek sem tett jót. A SpaceX következő utánpótlási küldetése a Nemzetközi Űrállomásra és a Falcon 9 gyorsítójának újra használata is az elhalasztott kilövések között volt.

A vizsgálat lezárása azt is jelentheti, hogy a SpaceX új Falcon Heavy rakétája elött is szabad az út. Az új rakéta az előzőkhöz képest sokkal nagyobb tömeget tud szállítani és valószínűleg még az év során üzembe fog kerülni.

Forrás: www.geekwire.com

Update: Az Iridium módosította a kilövés dátumát hétfőre, január 9-re.#IridiumNEXT Twitter

Update: Az Iridium módosította a kilövés dátumát január 14-re az időjárás miatt #IridiumNEXT  Twitter

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

1 Hozzászólás

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.