Kiderült miért csökkenti a ketamin a depressziót

A kínai Zhejiang  Egyetem kutatócsapata felfedezte, hogy a ketamin nevű fájdalomcsillapító szer képes csökkenteni a neurális kitöréseket az agy bizonyos területein, ezzel csökkentve a depresszió tüneteit. A tanulmányukban a csapat feltárja a szer hatását a depresszióra és hogy ezeknek a felfedezéseknek miért lehet jelentős szerepe a betegség jobb megértésében.

A korábbi kutatások már kimutatták, hogy az általában fájdalom csillapítására használt ketamin képes csökkenteni a depresszió tüneteit bizonyos embereknél. Az új kutatásban a csapat még mélyebbre merült az emberi agyban, hogy kiderítsék miért is van ilyen hatással a szer.

A kutatók eredményei szerint a a ketamin úgy csökkenti a depresszió tüneteit, hogy csökkenti a LHb (lateral habenula) agyi területeken a neuron kitöréseket – melyek akkor következnek be, amikor a neuronok gyorsan tüzelnek, ahelyett hogy lassan pulzálnának. A csapat azt is kiderítette, hogy a szer működésének sikerességéhez szükség van a N-metil-D-aszpartát receptorokra és alacsony feszültségre érzékeny T-típusú kalcium csatornák  aktivitására. További vizsgálatokkal sikerült azonosítani egy módszert, melyel szabályozható a neuronok kitörése anélkül, hogy ahhoz a ketaminhoz hasonló szerekhez keljen folyamodni.

Az eredmények arra is magyarázatot adnak, hogy miért van az, hogy a ketamin mindössze 30 perc leforgása alatt képes csökkenteni a depresszió tüneteit, amíg ehhez más gyógyszereknek hetekre vagy bizonyos esetekben akár hónapokra is szükség lehet. Ez azért van így mert a ketamin, ahelyett hogy az agyban lévő vegyületek szintjén változtatna, egyszerűen blokkolja a neuronok kitörését, ezzel megakadályozva, hogy az agy depresszióssá váljon.

A korábbi kutatások szerint a LHb agyi területnek szerepe van az agy jutalmazó körének visszafogásában és az egyike azoknak az agyi területeknek, amik segítenek abban, hogy a rossz élményekből tanuljunk. Például azoknál a majmoknál, amiket betanítottak, hogy egy jutalomért meghúzzanak egy kart, amikor a majmoknak nem adtak jutalmat az agyuk LHb területe aktiválódott, hogy közölje az aggyal, hogy ne legyen túl izgatott a jutalom miatt – ezzel segítve a majmot abban, hogy megtanulja, hogy mostantól nincs értelme meghúznia a kart.

A kutatás még csak a korai fázisban van és eddig az eredményeket csak módosított rágcsálókon vizsgálták meg – akiknél depresszióhoz hasonló tüneteket idéztek elő. Ezért még kérdéses, hogy az embereknél is pontosan ugyanígy zajlik e le a folyamat, azonban hogyha a hasonlóságok fennmaradnak a további kutatás során is, akkor a csapat szerint az eredmények hatására új, a ketaminhoz hasonló gyógyszereket fejleszthetnek ki, melyek segítik a depresszió gyors és hatékony kezelését.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.