Kiderült miért esznek műanyagot a halak

Több száz tengeri faj egyede eszik műanyagot – köztük azokkal melyek gyakran a tányérunkra is kerülnek. Azonban eddig nem tudták, hogy az állatok vonzódása az általuk megemészthetetlen anyagokhoz a szaguk miatt lehet, amit a tengeri állatok csábítónak éreznek.

Matthew Savoca, a NOAA Délnyugati Halászat Tudományos Központtól, már korábban is a tengeri állatok étkezés szokásaival foglalkozott és most munkatársaival megvizsgálták, hogy a szardellák hogyan viselkednek a műanyagra jellemző szaganyagokat tartalmazó tengervízben. Hogy elkészítsék ezt, a kutatók műanyag gömböket hagytak három hétig az óceánban, amiket ezután tenger vízzel leöblítettek, így a mintába csak a szagot adó vegyületek kerültek be.

Az óceánban a műanyagot gyorsan beborítja az alga, ami ezután szagos kénes vegyületeket enged szabadon. Az élelemért kutató szardíniák, amik az algát evő apró tengeri rákokon, a krilleken élnek, az eddigi tudásunk szerint ezeket az anyagokat használhatják a zsákmányuk helyének pontosabb meghatározására.

A kísérletek videóanyagának a vizsgálatánál a kutatók észrevették hogy a szardíniák ugyanúgy reagálnak a műanyagtól származó oldatra mintha az a prédájuk lenne. A tény hogy a kísérletekhez csak műanyagtól származó szaganyagokat és nem magát a műanyagot használták kizárja, hogy ezt a vonzalmat a műanyag megjelenése okozná és ezt igazolja az is hogy a tiszta műanyagra nem reagáltak a halak.

A felfedezés a kutatók korábbi munkájára épít, aminél már megmutatták, hogy ez a kénes szag miatt esznek műanyagot bizonyos krillen élő tengeri madarak.

“Az állatok műanyag evésének problémáját eddig nem vizsgálták meg kellőképpen,” mondta Savoca.

A kutatók szerint a madarak és a halak nem ostobák és általában ügyesen megtalálják prédájukat, azonban vizuális lényekként eddig nem vettük figyelemben a szagok szerepét ebben a kérdésben.

Ez megmagyarázza azt is például hogy sokan miért gondolják úgy, hogy a tengeri állatok medúzáknak hiszik a műanyag zacskókat. Ez az elképzelés viszont nem bizonyított és a mostani tanulmány jobban alátámasztott magyarázatot ad a tengeri állatok műanyag fogyasztásra.

Ez a probléma főleg azokat az állatokat érinti, akik esznek is a műanyagból, azonban hatása lehet a tápláléklánc többi tagjára is, beleértve minket is.

“Nem kérdéses, hogy mikroműanyagot is magunkhoz veszünk a tengeri ételekkel,” mondta Chelsea Rochman, a Toronto Egyetemről. “Amit viszont nem tudunk az az, hogy mennyi műanyag mosódik ki és kerül a szervezetünkbe – és hogy mekkora jelentősége van ennek.”

Eddig még igen keveset tudunk az állatok műanyagevésének a hatásairól az emberei egészségre és ez a kutatás sem nyújt megoldást a problémára, de a kutatók szerint fontos felfedezés, hogy az állatok miért is vonzódnak annyira a műanyaghoz.

“Minden problémánál, ha hatásosan akarjuk megoldani azt, akkor előbb pontosan meg kell értenünk, hogy mi is történik,” mondta Savoca.

Forrás: rspb.royalsocietypublishing.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.