Kategóriék Egészség

Kiderült miért is veszélyesek a vörös húsok

Kiderült, hogy mi miatt növeli a vörös húsok fogyasztása a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát, és hogy ebben milyen szerepe van a bél baktériumok folyamatainak.

A Cleveland Clinic kutatói egy korábbi tanulmány eredményeit vitték tovább, ami megmutatta, hogy a trimetilamin-N-oxid (TMAO) – az emésztés során a bélbaktériumok által előállított egyik melléktermék – elősegítheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A TMAO-t a bélbaktériumok a kolin, a lecitin és a karnitin emésztése során hozzák létre. Ezek a vegyületek általánosan a vörös húsban, a májban és más állati termékekben vannak jelen nagyobb mennyiségben.

Az új étkezési felmérés szerint a vörös húsokban gazdagabb étrendet folytató embereknél magasabb volt a TMAO szintje, viszonyítva az elsősorban fehér húsokat vagy növényi fehérjéket fogyasztó emberekhez. A kutatás szerint mindemellett a magas TMAO szint hatására a vesék kevésbé tudták kiválasztani a vegyületet.

A kutatók már korábban is tudták, hogy a magas TMAO szint a jövőbeli szívrohamok és agyvérzések előjele lehet, ezért a vegyület mérése mára széles körben használt klinikai környezetben is, viszont eddig nem lehetett tudni, hogy mi az oka ennek.

A kutatásban 113 résztvevő vett részt, akikből véletlenszerűen csoportokat alkottak és meghatározták, hogy mit egyenek a vizsgálat során (vörös, fehér húst vagy főleg növényi fehérjéket).

A vörös húst fogyasztó csoport tagjainak jelentős részénél már egy hónap után is lényegesen megnőtt a vérükből és vizeletükből kimutatható TMAO szintje (az átlaghoz viszonyítva megközelítőleg háromszorosára emelkedett, viszont egyes embereknél akár a tízszeresét is elérte). Azonban amikor a résztvevők abbahagyták a vörös hús fogyasztás a TMAO szintje egy hónap alatt stabilizálódott és visszatért az eredeti szintjére.

Mindezen felül a kutatók arra is rájöttek, hogy az étrendjükben lévő fehérjeforrásnak jelentős hatása van a veseműködésre is – például csökkent a TMAO kiválasztásának üteme, amíg a karnitin és a származékai esetében éppen nőtt a kiválasztás.

A kutatók elmondása szerint, amíg eddig is több bizonyítékot találtak arra, hogy az életvitelnek fontos szerepe van a szív egészségének megőrzésében, viszont most az étkezésben való változtatásokkal egy új módszert kaphat a gyógyászat, amivel viszonylag kevés erőfeszítés árán lényegesen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

A kutatók szerint további megoldásokra is fény derülhet, hogyha sikerül pontosabb képet kapnunk arról is, hogy a bélbaktériumok pontosan milyen útvonalakon is alakítják TMAO-vá a karnitineket.

Azonban további vizsgálatok szerint a jelenség valószínűleg összetettebb és nem csak a karnitin bevitelnek van rá hatása, mivel a vegetáriánus vagy vegán étrendet folytató karnitin étrend kiegészítőt szedő embereknél nem nőtt jelentősen a TMAO szint, amíg a húst is fogyasztó embereknél igen. A kutatók szerint így a különböző útvonalak feltérképezésével egy új kezelést is kifejleszthetnek, ami kifejezetten a TMAO többletet okozó anyagcsere útvonal működését gátolja meg vagy csökkenti a teljesítményét.

Forrás: academic.oup.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.