Kiderült miért különböznek a Naprendszer bolygói

A Koppenhága Egyetem és Leibniz-Institut für Evolutions Museum für Naturkunde kutatócsapata új magyarázatot talált arra, hogy a Naprendszer bolygóinak felépítése miért eltérő. A tanulmányukban a kutatók bizonyos meteoritek, a Föld és a Mars anyagának kalcium izotóp tartalmát vizsgálták és ezek alapján állítottak össze egy magyarázatot a bolygók közötti különbségek magyarázatára. A tanulmányról Alessandro Morbidelli, a francia Observatoire de la Côte d’Azur csillagásza írt értekezést ugyanabba a folyóiratba, amibe az elméletet leíró tanulmány is megjelent.

Morbidelli kiemelte, hogy a legtöbb bolygókutató egyetért abban, hogy a Naprendszer bolygói hasonlóan a Nap körül keringő kövekként kezdték pályafutásukat, melyek egymással ütközve és összeállva egyre nagyobb méreteket öltöttek, amelyekből végül kialakultak az úgynevezett proto-bolygók. Azonban ez a pont után nem egyértelmű, hogy a bolygók miért váltak ennyire különbözővé. Erre a kérdésre igyekszik választ adni a kutatók új elmélete.

A csapat szerint a proto-bolygók hasonló ütemben növekedtek, viszont különböző időpontokba érték el a növekedésük végét. A kisebb bolygók ezek alapján hamarabb befejezték a növekedést mint a nagyok – és ebben az időben a Nap körüli gyűrűbe még folyamatosan érkezett a további anyag. Ez a később érkező anyag viszont más összetételű volt mint a korábbi és emiatt a belőlük felépülő bolygók is másképp néznek ki ma.

A kutatók elmélete akkor született meg, amikor meteoritek, aszteroidák, a Föld és a Mars anyagának kalcium izotóp összetételét vizsgálták. A kalcium izotópoknak a kőzetképzésben van szerepe, ezért segít abban, hogy meghatározzák az anyag eredetét. Az eredmények szerint a minták izotóp aránya kapcsolatban áll az adott égitest tömegével, ami miatt felhasználható lehet a növekedés időtartamának jelzésére. Ezen felül arra is bizonyítékkal szolgál, hogy a nagy bolygók – melyek hosszabb ideig növekedtek – a korábbitól eltérő összetételű anyagból folytatták felépülésüket.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.