Kategóriák Egészség

Kiderült miért nem tesz jót a túl sok fluorid a fogaknak

Egy új felmérés szerint a túl magas koncentrációjú fluoridnak való kitettség hatására megváltozik a fogzománc sejtjeinek kalcium jelölő útvonala, anyagcseréje és az általuk kifejtett gének aktivitása is. Mindez megmagyarázhatja, hogy miért okozhat problémát, hogyha a gyerekek túlzott mennyiségű fluoridnak vannak kitéve.

A fluoridok a természetben is előforduló ásványi anyagok, fogyasztásával pedig megelőzhető a fogszuvasodás és javítható a fogzománc savállósága. Világszerte több országban is bevett gyakorlat az ivóvizet mesterségesen fluoriddal dúsítják, amíg rengeteg fogkrémben is megtalálhatók az ásványok.

A fogszuvasodás elleni hatékonysága miatt az USA Járványügyi és Megelőzési Központja az ivóvíz fluorid tartalmának növelését a 20. század tíz legfontosabb közegészségügyi előrelépése közé sorolja.

Azonban amíg a fluorid kis mennyiségben valóban javítja a fogak egészségét, addig magas koncentrációban a fogak elszíntelenedésével és átlátszó fehér jelek megjelenésével jellemzett fluorózishoz vezethet. Ez főleg kilenc évnél fiatalabb gyerekeknél jöhet elő, akiknél a fluorid ezzel éppen növel a fogszuvasodás és más fogakkal kapcsolatos betegségek kockázatát. Egy amerikai felmérés szerint az általuk vizsgált 6 és 49 év közötti emberek 25 százaléka mutatott valamilyen szintű fluorózisra utaló jelet.

Szakértők szerint a fluorid pozitív hatása még ezeket figyelembe véve is messze meghaladja a kockázatokat. Viszont figyelembe véve a fluorózis gyakoriságát a folyamat kivizsgálása fontos.

Hogy többet tudjanak meg a fluorózis molekuláris hátteréről a kutatók fogzománc sejteket tettek magas koncentrációjú fluoridnak és megvizsgálták ennek milyen hatása van a sejtek működésére.

Az egyik ilyen hatás a sejtek kalcium anyagcseréjének megváltozása, ami hatással van a zománc felépítésének képességére is. Mindemellett a sejteket energiával ellátó mitokondriumok funkciójában is zavar lépet fel. Ez későbbi vizsgálatok szerint bizonyos gének aktivitásának megváltozása miatt következhetett be.

Összességében ez azt jelenti, hogy a fluorid hatására a sejtek kalcium szabályozó képessége megzavarodik, ami miatt hibák keletkezhetnek az általuk képzett zománcba, ami pedig elősegítheti a fogszuvasodás kialakulását.

A kísérleteket a kutatók ezután emberi máj elősejtekkel is megismételték és az eredmények szerint a fluoridok a test más szöveti sejtjeinél nem okoznak hasonló zavart. M Indez természetesen azt is jól szemlélteti, hogy a fluorózis miért csak a fogakra van negatív hatással.

Forrás: stke.sciencemag.org

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Megvan az első ismert állatfaj, aminek nincs mitokondriális DNS-e

Egy nemzetközi kutatócsapat olyan többsejtű állatra bukkant, ami nem rendelkezik mitokondriális DNS-sel, ezzel ez a faj az egyetlen ismert állat,…

2020-03-07

A terahertzel a teljes spektrum urává válhatott az emberiség

Egy új berendezésnek köszönhetően hamarosan elérhetővé válhatnak a terahertzes hullámhosszok, amelyek szakértők szerint forradalmi új technológiák megvalósítását is lehetővé tehetik.…

2020-02-23

Megállás nélkül szivárog a szén-dioxid a “Szóda Forrásból”

Az óceánok már hatvan méteres mélységben is tartogatnak meglepetéseket. Most a Texas Egyetem professzora Bayani Cardenas került egy természetes "pezsgőre"…

2020-02-23

A 19. század óta csökken az átlagos testhőmérséklet

A Stanford Orvosi Egyetem új tanulmánya szerint a 19. század óta az Egyesült Államokban csökkent az emberek átlagos testhőmérséklete. Jelenleg…

2020-02-23

Megvan az első ciklikusan ismétlődő gyors rádióhullámú kitörés

Egy nagy méretű kanadai űrkutató csapat felfedezett egy 16 napos ciklusban ismétlődő gyors rádióhullámú kitörést. Ezek a rádióhullám kitörések rövid…

2020-02-23

Már a levegő páratartalmából is tudnak elektromos áramot generálni

A Massachusetts Egyetem új tanulmánya természetes fehérjék segítségével képes áramot gerjeszteni a levegőben lévő nedvességből. Kutatóik szerint a technológiának fontos…

2020-02-23

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom