Kiderült miért olyan okosak a papagájok

Az Alberta Egyetem neurológusai azonosították azt az agyi áramkört, ami a madarak intelligenciája mögött húzódik. A felfedezés szerint az agyi áramkör a konvergens fejlődés példája a madarak és az emlősök között – ami miatt a felfedezés az emberi intelligencia alapjairól is új dolgokat árulhat el.

A pontine nuclei nevű agyterületnek fontos szerepe van az emlősök intelligenciájában. Ez a struktúra az agy két legnagyobb területét – az agykérget és a kisagyat – köti össze. Ez az összeköttetés teszi lehetővé az emberek és más főemlősök kifinomult viselkedését.

Az új tanulmány szerint a madaraknál a pontine nuclei igen kicsi. Emiatt egy másik hasonló felépítésű agyi struktúrát a medial spiriform nucleus-t (SpM) használják az agyrészek összekötéséhez. Az SpM a madarak agyában máshol található, viszont működését tekintve rendkívül hasonló a pontine nuclei-hez.

A kutatáshoz összesen 98 madárfaj agyát vizsgálták meg – egészen a csirkéktől, a kacsákon át, a papagájok és a baglyokig. A kutatók összehasonlították a különböző madárfajok agyának SpM részének méreteit és az eredmények szerint a papagájok rendelkeznek a legnagyobb SpM struktúrával.

“Az SpM nagyon nagy a papagájoknál. Valójában 2-5-ször akkora mint más madaraknál,” mondta Cristian Gutierrez-Ibanez, a felfedezésről készült tanulmány első szerzője. “Az emlősökhöz hasonlóan a papagájok kialakítottak egy olyan megnagyobbodott agyterületet, ami az agykérget és a kisagyat köti össze. Minél tovább vizsgáljuk az agyakat, annál több hasonlóságot látunk.”

A jövőben a kutatók kifejezetten a papagájokra szeretnének összpontosítani, kiemelten arra, hogy a náluk látott megnövekedett agyterület valójában milyen típusú információk feldolgozásában segít. A kutatók szerint ennek az agyterületnek a vizsgálatával nem csak a madarakról, hanem a főemlősök agyának fejlődéséről is többet tudhatunk meg.

Forrás: nature.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.