Kategóriák Egészség

Kiderült miért van annyi energiájuk a gyerekeknek

A gyerekek izmai nem csak ellenállóbak a fáradtsággal szemben, hanem hamarabb felépülnek az intenzív használat után – még a felnőtt képzett atlétáknál is gyorsabban. Egy új tanulmány fiatal fiuk, képzetlen felnőttek és állóképességre specializálódott atléták (például maratoni futók) energiatermelését és a gyakorlatokat követő felépülési időt vizsgálták. A kutatás segíthet abban, hogy hogyan alakítható ki jobb atlétikai potenciál a gyerekeknél és abban is segít, hogy többet tudjunk meg arról, hogy az emberi test hogyan változik a felnőtté váláskor – és hogy ezeknek a folyamatoknak milyen szerepe lehet például a különböző betegségek kialakulásában.

“Fizikai feladatok alatt a gyerekek gyorsabban kifáradhatnak mint a felnőttek mivel a szív- és érrendszerük kapacitása korlátozott, mozgásuk  még kevésbé hatékony mintákat tartalmaz és egy távolság megtételéhez több lépésre van szükségük,” mondta Sébastien Ratel, az Université Clermont Auvergne sport fiziológia docense és a tanulmány vezetője. “A kutatásunk megmutatta, hogy a gyerekek ezeknek a korlátozásoknak a megkerülése végett fáradtság tűrő izmokat és a nagy intenzitású gyakorlatokból való gyors felépülés képességét alakították ki.”

Korábbi kutatások már megmutatták, hogy a gyerekek nem fáradnak el olyan könnyen – legalábbis képzetlen felnőttekhez viszonyítva -, azonban a kutatók most arra jutottak, hogy a gyerekek energia profilja megközelítheti a hivatásos atlétákét.

A kutatásban három csoport vett részt – 8-12 év közötti fiatal fiúk, aktívan nem sportoló felnőttek és hivatásos állóképességi atléták – és a csoportok tagjainak különböző kerékpáros gyakorlatokat kellet végrehajtania. A fiatal fiúk és a nem sportoló felnőttek nem vettek korábban részt semmilyen rendszeres kemény fizikai aktivitásban. Velük szemben viszont a hivatásos sportolók mind nemzetileg elismert triatlonozók, hosszú táv futók vagy biciklisták voltak.

Mindegyik csoportnál a test két különböző energiatermelési módját vizsgálták. Az első aerobik, aminél a test a vérben lévő oxigént használja fel, a másik pedig anaerob, aminél a test nem használ oxigént, acidozist okoz és laktátot hoz létre, ami az izmok fáradtságához vezet. A kutatók a résztvevők pulzusát, oxigén szintjét és laktát eltávolítási ütemét mérték, a különböző gyakorlatokat követően.

A gyerekek az összes teszten jobban teljesítettek a képzetlen felnőtteknél.

“Azt találtuk, hogy a gyerekek jobban használták az aerob anyagcseréjüket és emiatt kevésbé voltak fáradtak a nagy intenzitású fizikai aktivitás közben,” mondta Ratel. “Ezen felül gyorsabb volt a felépülésük is – még a jól képzett állóképesség atlétákhoz mérten is – ezt a pulzusuk gyors visszaállása és a laktát vérből való gyors eltávolítása mutatja.”

A kutatók szerint ez megmagyarázza, hogy a gyerekek miért tűnhetnek gyakran kifáraszthatatlannak. A kutatók ezen felül arra kérdésre is választ adhatnak, hogy ‘a gyerekek melyik tulajdonságait érdemes fejleszteni, ha növelni szeretnék a lehetőségeiket a sportban’. A kutatás alapján mivel a gyerekek alapvetően jó állóképességgel rendelkeznek ezért érdemes lehet más dolgokra fókuszálni – mint a sportolási technikájuk, futási sebességük vagy az izmaik ereje.

A kutatás ezen felül azt is segíthet megérteni, hogy például a cukorbetegséghez hasonló betegségek miért idősebb korban alakulnak ki – erre válasz lehet az, hogy a test aerob anyagcseréje, legalábbis az izmok szintjén, romlik a korral.

“Érdekes lehet az elkövetkező kutatásban azt is kideríteni, hogy az általunk látott változások az izmokban kapcsolatban állnak e a betegségek kockázatával,” mondta Ratel.

Forrás: frontiersin.org

Megosztás
arsratio

Legutóbbi tartalom

Egy új, széles körű tanulmány szerint is erős kapcsolat van a potens kannabisz és a mentális egészség között

Egy új felmérés szerint a nagy potenciájú kannabisz használata - elsősorban a mindennapos fogyasztás - komoly kockázatot jelenthet különböző pszichés…

2019-03-24 11:08 de.

DNS-ből építettek egyszerű számítógépet

A Kaliforniai és a Maynooth Egyetemek informatikusai a Kalifornia Technológiai Intézet kutatóival közösen létrehoztak egy olyan DNS molekulát, ami képes…

2019-03-24 11:00 de.

A szebb környezet boldogabbá teszi az embereket

Az első, e témában végzett, igazán széles körű felmérés szerint az emberek boldogabbak szebb környezetben. Az eredményekből továbbá az is…

2019-03-23 8:59 du.

A legkisebb medvefajnak is nagyon kifinomult az arcmimikája

A világ legkisebb medvéi képesek tökéletesen leutánozni más medvék arckifejezéseit, ami megkérdőjelezi a főemlősök fölényét a kommunikáció e kifinomult válfajában.…

2019-03-23 8:50 du.

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.