Kategóriék Űr

Kiderült miért van annyi mikroba a NASA tiszta szobáiban

A Cal Poly Pomona vegyészei felfedezték az első biokémiai nyomokat, melyek magyarázatul szolgálhatnak arra, hogy hogyan képesek a mikrobák túlélni a fertőtlenítést, beszennyezve az űrhajókat. A kutatásban az intézetben tanuló diákok is részt vettek.

“Úgy terveztük meg a projektet, hogy kézzel fogható tapasztalatokat adjon a diákoknak – ezzel támogatva a gyakorlatban elsajátítás Cal Poly Pomona filozófiát. A diákok hajtották végre a kutatást, nagyrészt a tézis projektjükként az enzimológia, molekuláris biológia és analitikai kémia területén,mondta Rakesh Mogul, a kutatást vezető professzor.

A NASA, tiszta szobáiban rengeteg különböző módszert használ arra, hogy minimalizálja az űrhajói biológiai szennyezettségét. Ennek azért van jelentősége mert a Földről származó mikroorganizmusok megnehezíthetik az élet utáni kutatást azzal, hogy tévesen pozitív eredményeket adnak.

Azonban a széleskörű tisztítási eljárások ellenére a molekuláris genetikai vizsgálatok arról számoltak be, hogy a tiszta szobákban egy változatos mikroorganizmus közösség volt jelen – baktériumok, archaea és gombák. A legdominánsabb törzsek között volt a Acinetobacter baktériumok.

Hogy kiderítsék ezek a mikroorganizmusok hogyan képesek túlélni a tiszta szobában, a kutatók több Acinetobacter fajtát vizsgáltak meg, melyeket eredetileg a Mars Odyssey és a Phoenix űrhajókat összeszerelő üzemből vették.

A csapat felfedezte, hogy ezek a törzsek a szélsőséges tápanyagelvonás során elkezdték biológiailag lebontani a létesítményekben használt tisztítószereket. Az eredmények megmutatták, hogy a baktériumkultúrák képesek voltak etilalkoholon nőni – mint egyetlen szénforrás -, amíg elfogadható szintű toleranciát mutattak az oxidációs stresszel szemben. Ez azért fontos mert például a marsi környezet sugárzása és kiszárító hatása oxidációs stressznek teszi ki a baktériumokat.

A vizsgált baktérium törzs ezen felül képes volt lebontani az izopropil alkoholt és a Kleenol 30-at is, melyeket szintén tisztító vegyszerként használják ezekben az üzemekben. A vegyületek lebontásával ezek a baktériumok energiaforrást hoznak létre saját maguk és más mikroorganizmusok számára.

“Alapvető ismereteket adunk a bolygóvédő közösségnek azzal kapcsolatban, hogy a mikroorganizmusok hogyan képesek megmaradni a tiszta szobában,” mondta Mogul. “Mindig vannak dolgok, amik bejutnak a tiszta szobába, de a kérdés az volt, hogy hogyan maradnak meg ezek a mikrobák odabennt és miért vannak olyan mikroorganizmusok, melyek általánosak ezeken a helyeken.”

A közösség számára ez azt jelenti, hogy új, még a mostaninál is szigorúbb tisztítási lépéseket kell bevezetniük, ha tényleg biztosak akarnak lenni abban, hogy nem visznek magukkal földi mikrobákat az űrhajókkal – például ilyen módszerek lehetnek a használt tisztító vegyszer rotációja.

Forrás: liebertpub.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.