Kategóriék Természet

Kiderült miért “varázslatos” néhány gombafaj

Egy új tanulmány szerint a pszichedelikus gombák “varázslatos” képességei valószínűleg az őket megenni akaró rovarok ellen alakult ki.

Az Ohio Állami Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint magyarázatot találhattak a ‘varázs’ gombák biológiai rejtélyére, amivel új kaput nyithatnak a neurológiai betegségek kezelésének kutatásába is.

A tudatmódosító pszilocibint tartalmazó gombák evolúciós szempontból igen eltérő családfáról származnak és a felszínen a pszichoaktív tulajdonságok mellet nem sok közös tulajdonságuk van.

Evolúciós biológiai szempontból ez egy érdekes tény és a genetikai anyagok fajok között történő átjutásának jelenségére – horizontális géntranszfer – utal. Amikor a természetben ilyen történik az általában a környezeti hatások nyomására vagy azok által biztosított lehetőségek hatására történik.

A kutatók összesen 3 pszichedelikus gombafajt és azok közeli, nem hallucinogén rokonait vizsgálták meg és egy génből álló klasztert fedeztek fel, ami közös a pszichedelikus gombák között.

“Azonban a fő kérdésünk az, hogy ‘Hogyan fejlődött ez ki?'” mondta Jason Slot, a kutatás vezetője és az Ohio Állami Egyetem gomba evolúciós genetika professzora. “Milyen szerepe van a pszilocibinnek a természetben?”

A csapatnak sikerült azonosítani egy evolúciós nyomot, ami magyarázattal szolgálhat arra, hogy miért van jelen a gombáknál ez az emberek tudatállapotának módosítására képes vegyület. A pszilocibin termelésében részt vevő gének átadása gombaevő rovarokban gazdag környezetben történt – főleg állati ürülékben.

A gombák által létrehozott pszilocibinnek nem csak az emberekre, hanem a rovarokra is hatása van – az utóbbiak valószínűleg nagyobb veszélyforrásai a gombáknak. A legyeknél – melyek az egyik legjellemzőbb rovarok az ilyen környezetben – a pszilocibin neurotranszmitterekre gyakorolt hatása, részben az étvágy csökkentésében nyilvánul meg.

“A feltételezésünk szerint a gombák azért váltak hallucinogénné, mivel ezzel csökkentették annak esélyét, hogy a rovarok megegyék őket,” mondta Slot.

“A pszilocibin valószínűleg nem csak egyszerűen megmérgezi a rovarokat vagy rossz ízt kölcsönöz, ezek a gombák úgy módosítják a rovarok ‘elméjét’, hogy az nekik előnyös legyen.”

A kutatók szerint a felfedezés másik érdekes hozománya lehet az is, hogy mivel egyre nagyobb nyilvánosságot kap – aminek segít a kutatásokhoz egyre kedvezőbbé váló törvénykezési környezet – a pszilocibin lehetséges felhasználása bizonyos mentális rendellenességek – például a depresszió vagy a függőség – kezelésére, ezért a vegyület kialakulásának evolúciós okainak megfejtése segíthet más hasonló hatású anyagok felfedezésében.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kalifornia Egyetem kutatói mindössze egy, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén, vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével egy szimulációt készítettek arról, hogy az információ, hogyan 'oszlana szét' egy feketelyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.