Kiderült miért “varázslatos” néhány gombafaj

Egy új tanulmány szerint a pszichedelikus gombák “varázslatos” képességei valószínűleg az őket megenni akaró rovarok ellen alakult ki.

Az Ohio Állami Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint magyarázatot találhattak a ‘varázs’ gombák biológiai rejtélyére, amivel új kaput nyithatnak a neurológiai betegségek kezelésének kutatásába is.

A tudatmódosító pszilocibint tartalmazó gombák evolúciós szempontból igen eltérő családfáról származnak és a felszínen a pszichoaktív tulajdonságok mellet nem sok közös tulajdonságuk van.

Evolúciós biológiai szempontból ez egy érdekes tény és a genetikai anyagok fajok között történő átjutásának jelenségére – horizontális géntranszfer – utal. Amikor a természetben ilyen történik az általában a környezeti hatások nyomására vagy azok által biztosított lehetőségek hatására történik.

A kutatók összesen 3 pszichedelikus gombafajt és azok közeli, nem hallucinogén rokonait vizsgálták meg és egy génből álló klasztert fedeztek fel, ami közös a pszichedelikus gombák között.

“Azonban a fő kérdésünk az, hogy ‘Hogyan fejlődött ez ki?'” mondta Jason Slot, a kutatás vezetője és az Ohio Állami Egyetem gomba evolúciós genetika professzora. “Milyen szerepe van a pszilocibinnek a természetben?”

A csapatnak sikerült azonosítani egy evolúciós nyomot, ami magyarázattal szolgálhat arra, hogy miért van jelen a gombáknál ez az emberek tudatállapotának módosítására képes vegyület. A pszilocibin termelésében részt vevő gének átadása gombaevő rovarokban gazdag környezetben történt – főleg állati ürülékben.

A gombák által létrehozott pszilocibinnek nem csak az emberekre, hanem a rovarokra is hatása van – az utóbbiak valószínűleg nagyobb veszélyforrásai a gombáknak. A legyeknél – melyek az egyik legjellemzőbb rovarok az ilyen környezetben – a pszilocibin neurotranszmitterekre gyakorolt hatása, részben az étvágy csökkentésében nyilvánul meg.

“A feltételezésünk szerint a gombák azért váltak hallucinogénné, mivel ezzel csökkentették annak esélyét, hogy a rovarok megegyék őket,” mondta Slot.

“A pszilocibin valószínűleg nem csak egyszerűen megmérgezi a rovarokat vagy rossz ízt kölcsönöz, ezek a gombák úgy módosítják a rovarok ‘elméjét’, hogy az nekik előnyös legyen.”

A kutatók szerint a felfedezés másik érdekes hozománya lehet az is, hogy mivel egyre nagyobb nyilvánosságot kap – aminek segít a kutatásokhoz egyre kedvezőbbé váló törvénykezési környezet – a pszilocibin lehetséges felhasználása bizonyos mentális rendellenességek – például a depresszió vagy a függőség – kezelésére, ezért a vegyület kialakulásának evolúciós okainak megfejtése segíthet más hasonló hatású anyagok felfedezésében.

Forrás: onlinelibrary.wiley.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.