Kiderült milyen szerepe van a skizofrénia génnek az agyban

A Dél-Karolina Egyetem kutatócsapata azonosított 150 olyan fehérjét, ami hatással van a sejtek aktivitására és az agyi fejlődésre és hozzájárulnak több mentális problémához – mint a skizofrénia, a bipoláris személyiségzavar és a depresszió.

A kutatók egy új őssejteken alapuló módszert dolgoztak ki, amivel meg tudták határozni, hogy a különböző fehérjék milyen módon befolyásolják a sejtek működését és az idegszövetek növekedését.

“Ez közelebb hozza a tudományt olyan lehetőségekhez, melyekkel kezelhetők lehetnek a komoly mentális betegségek,” mondta Marcelo P. Coba, a felfedezésről készült tanulmány szerzője, az egyetem Zilkha Neurogenetikai Intézetének pszichiátria professzora.

A skizofrénia a népesség kevesebb mint 1 százalékát érinti, azonban lényeges hatással van a fogyatékosságban, öngyilkosságban és korai elhalálozásban.

A DISC1 nevű gént majdnem 20 évvel ezelőtt kapcsolták a skizofréniához. Ez a gén a neuronok fejlődését irányítja, illetve az agy fejlődésében is szerepe van. Ezen felül a DISC1 a sejtek közötti jelző rendszerre is hatással van, így a meghibásodása esetén a kémiai reakciók okozzák a skizofrénia főbb tüneteit.

Azonban eddig igen keveset tudtunk arról, hogy a DISC1 milyen fehérjéket szabályoz. Ez ösztönözte a kutatókat, hogy magyarázatot találjanak a kérdésre. Azonban az igazi kihívás az volt, hogy az emberi agy körülményeit szimulálják.

Először olyan vizsgálatokat hajtottak végre a DISC1 génen, ahol igyekeztek előállítani az agyi körülményeket, majd gén módosítás segítségével molekuláris jeleket helyeztek el a DISC1-ben, ami lehetővé tette, hogy az agysejtekből külön külön vonják ki őket és ezzel azonosítsák a sejtekben lévő fehérjéket is.

Ezeknek a fehérjéknek az azonosítása segíthet abban, hogy jobban megértsük melyik molekuláris funkciók jelentenek veszélyt a pszichiátriai betegségek kockázatának növelésével, illetve a jobb megértés abban is segíthet, hogy megállapítsák milyen különbségek vannak a különböző mentális problémával küzdő betegeknél.

Világ szinten a skizofrénia a top 15 fogyatékosság egyike. A skizofrén emberek átlagosan 29 évvel élnek rövidebb ideig mint egészséges társaik, az amerikai Nemzeti Mentális Egészség Hivatal adatai szerint.

A betegséget gyakran más súlyosabb betegségek, például szív problémák és cukorbetegség, is kísérhetik, melyek fontos tényezői a skizofrén betegek nagy arányú korai elhalálozásának. Ezen felül a skizofrén emberek 5 százalék lesz öngyilkos – ami lényegesen magasabb, mint az általános -, aminek a kockázata a betegség korai szakaszában a legjelentősebb.

Forrás: biologicalpsychiatryjournal.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.