Kihaltnak hitt emlős fajt fedeztek fel Ausztráliában

Az ausztrál Sturt Nemetzi Parkban a korábban csak töredékes csontmaradványokból ismert mulgara (Dasycercus Cristicauda) – egy apró húsevő erszényes – élő egyedét találták meg.

Új-Dél-Wales Egyetem csapat egy sivatagi vadvilágot vizsgáló programjukban fedezték fel váratlan módon az állatot.

“A mulgara (Dasycercus Cristicauda) egykoron szeléskörben elterjedt az Ausztrál belföld sivatagjaiban, viszont a nyulak, a macskák és a rókák hatására hanyatlásnak indult a számuk,” mondta Rebecca West, az egyetem sivatag ökológusa.

A faj egyedei nagyjából 150 grammot nyomnak, halvány szőke szőr borítja őket és egy jellegzetes fekete címert formáló minta van a farkukon.

A felfedezés kapóra jön a kutatóknak.

“A következő évben el fogjuk kezdeni nagy területeken a ragadozók és a nyulak kiirtását, ami minden kétséget kizárólag nagy segítség lesz a mulgaranak,” mondta Reece Pedler, az egyetem Vad Sivatag projektjének koordinátora.

“A projekt célja az hogy visszahozzuk azokat az emlős fajokat amiket már a Sturt Nemzeti Park előző 90 évében nem láttuk a természetes élőhelyükön,” mondta Jaymie Norris, a nemzeti park területi igazgatója.

“A nyulak, a macskák ás a rókák a Sturt Nemzeti Park két 20 négyzetkilométeres elkerített területén ki lesznek irtva, mielőtt még újra bevezetnénk a helyileg már kihalt emlősöket.”

“A visszavezetett honos emlős fajok között lesz a közönséges erszényesnyúl, az üregásó patkánykenguru, a geoffroy-erszényesnyest és a nyugati bandikut.”

A Vad Sivatag projekt csapata már korábban is talált arra utaló jeleket, hogy a mulgara egyedek száma növekedésnek indulhatott és sikerült egyre nagyobb területeket meghódítaniuk. Ennek a növekedésnek a hátterében valószínűleg az elmúlt 20 évben történő nyúl calicivírus kiengedések lehetnek, amikkel a nyulak számát igyekeztek visszaszorítani. Ezen felül a a nyulak csökkenése miatt a rájuk vadászó állatok száma is csökkent ezzel tovább segítve mulgarához hasonló rágcsáló fajokat.

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.