Kína tervbe vette az examéretű szuperszámítógép megépítését 2020-ra

A szuperszámítógépek építése tekinthető digitális fegyverkezési versenynek, és Kína igyekszik megőrizni vezető pozícióját ebben a témában. Tavaly Kína mutatta be világ leggyorsabb szuperszámítógépét, a Sunway TaihuLightot. Idén pedig, a Xinhua nemzeti hírügynökség szerint, a kormány kilátásba helyezte a világ első examéretű – a gép több milliárd számításra képes másodperceken – szuperszámítógép prototípusának kifejlesztését.

Mi az a FLOP?

A szuperszámítógépek teljesítményét általánosan FLOP-okban mérik, ami az angol ’floating point operations per second’ rövidítése, ami lefordítva; lebegőpont műveletek másodpercenként. Minél nagyobb ez a szám a számítógép annál nagyobb teljesítményre képes.

Jelenleg a leggyorsabb szuperszámítógép a világon több kvadrillió – avagy ezerszer billió – számításra képes másodpercenként. A metrikus rendszert használva a kvadrillió a ’peta’ előtagnak felel meg. Szóval ezeknek a gépeknek a teljesítményét petaflopban mérik és petaméretű számítógépként hivatkoznak rájuk.

Az előtagok rendszerét követve a ’peta’ után az ’exa’ következik – ami kvintilliót avagy milliárdszor milliárdot jelent. Ezket a gépeket teljesítményét exaflopokban fejezik ki és examéretű számítógépként hivatkoznak rájuk

A számítógép prototípusa már az év vége előtt kész lesz, mondta Zhang Ting, a Nemzeti Szuperszámítógép Központ mérnöke, de a végtermék még több évig biztos nem fog szolgálatba állni. „Az examéretű szuperszámítógép teljes számítástechnikai rendszerére és a gyakorlatban történő használatára csak 2020-ra számíthatunk,” mondta Zhang. „200-szor olyan erős lesz mint az ország első petaflop számítógépe a Tianhe-1, ami 2010-ben még a világ leggyorsabb gépe volt.”

Az még nem teljesen világos, hogy ez a prototípus milyen kapcsolatban fog majd állni a kész exoméretű számítógéppel a kapacitását illetően, de a hírek alapján szinte biztosan Kína lesz az első, aki eléri ezt a mérföldkövet. Több más nemzet – köztük Japán és az USA – is tervezi exoméretű számítógépek megépítését. Az USA Energetikai Hivatala 2023-ra datálja a rendszer üzembe helyezését.

Tavaly Június óta több kínai szuperszámítógép van a top 500 világranglistán mint egyesült államokbeli – 167 a 165 el szemben. (viszont az USA-nak több gépe van top 10-es listán; 5 a kínai 2-vel szemben). Ezeket a rendszereket élettudománytól a nemzetvédelemig több területen is fel lehet használni. 2015-ben az USA megállította az Intel chipek exportját Kínába az akkori leggyorsabb szuperszámítógéphez, attól félve hogy azt nukleáris kutatásra fogják majd használni. Ennek ellenére egy még annál is gyorsabb rendszert épített (a Sunway TaihuLight) kínai processzorok felhasználásával.

Forrás: www.theverge.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.