Kína új nemzeti parkja még a Yellowstone-nál is nagyobb lesz

Kína egy új nemzeti park megalapítását tervezi, hogy megmentsen két veszélyeztetett fajt a kihalástól- a szibériai tigrist és az amur leopárdot.

Az új park helyileg az észak kínai Jilin és Heilongjiang provincia területén lesz, az orosz és észak koreai határ mentén. Az összterülete a tervek szerint 14 600 négyzetkilométer, tehát 60 százalékkal nagyobb lesz mint az amerikai Yellowstone park.  A park előmunkálatait és bevezetését 2020-ig tervezik.

1998-ban mindössze 6-9 vad szibériai tigris élt a területen, viszont a megőrzésükre tett erőfeszítések és fakitermelési tiltások következtében számuk 2015-re 27-re emelkedett. A jelenlegi rezervátum azonban nem elég nagy ahhoz, hogy a faj tovább gyarapodjon. A kínai tigrisek mellet az orosz területeken még a becslések szerint 400 példány élhet.

amur leopárd

Emellett az amúr leopárdok száma 2007-ben kevesebb mint 30 egyed volt, nagyrészt a vadászatnak és más emberi tevékenységeknek köszönhetően. Ezek az állatok is sokasodtak azóta és a WWF csoportnak köszönhetően a számuk 2015-re megkétszereződött.

Kínában jelenleg “nemzeti rezervátumok, félig védett erdők és provinciális parkok egyvelege” van. Ezért 2013 ban elhatározták hogy teljes értékű nemzeti parkokat alakítanak ki bizonyos fajok megvédésére. A korábban említett két nagymacska mellet ide tartoznak az óriás pandák, a tibeti antilopok és az ázsiai elefántok.

szibériai tigris

Az óriás pandák megvédésére alakuló park terveit is nemrég fogadták el, aminek a következtében nagyjából 170 000 embernek kell elköltöznie a délnyugat kínai Sichuan Provinciából. Ennek a parknak a tervezett mérete még az előzőnél is impozánsabb 27000 négyzetkilométer lesz majd.

Ennek ellenére mindkettő eltörpül a világ legnagyobb nemzeti parkja mellett – az Észak-kelet Grönland Nemzeti Park, aminek területe 972000 négyzetkilométert tesz ki. Viszont így is létfontosságúak lesznek a kínai vadvilág megőrzésében, és már többen az amerikai nemzeti park projekthez hasonlítják a kezdeményezést, ami alatt a Yellowstone park is megalakult 1872-ben az iparosodás csúcsán.

“Az amerikai nemzeti park programot idővel 450 új területtel bővítették ki, és mára ezek az ország egyik legnagyobb turisztikai látványosságai,” írták a New York Timesban még 2015-ben. “Most Kína ugyanazt próbálja tenni a saját természetes területeivel mint az Egyesült Államok az ipari fellendülés alatt.”

Forrás: iflscience.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..