Kategóriák Tech

Kínai kutatók emberi agyi-géneket ültettek majmokba

Kínai kutatók több olyan genetikai változtatást is végrehajtottak rhesusmajmokon, amiben az emberi agy fejlődésében fontos szerepet játszó géneket ültettek a kísérleti állatokba. A tanulmányukban a csapat leírja, hogyan végezték el a módosításokat és milyen módszerekkel vizsgálták meg annak eredményét.

Ahogy egyre közelebb kerülnek a génszerkesztő technológiák ahhoz, hogy az emberekkel is biztonságosan alkalmazni lehessen őket különböző genetikai eredetű betegségek kezelésére, addig a technikák az emberi fejlődés vizsgálatában is segíthetik a kutatókat.

Az új kutatásnak is ez volt a célja mégpedig azáltal, hogy az emberi agyi fejlődésben meghatározó szerepet játszó MCPH1 gént rhesusmajmok genomjába ültessék. Korábbi kutatások szerint az embereknél a gén hiánya lényegesen kisebb agyi térfogatot eredményez az átlagoshoz képest.

A gén beültetéshez a kutatók vírusokat használtak, melyeket közvetlenül fecskendezték be a majom embriókba, melyeket ezután hagyták természetesen fejlődni. A kísérlet során 11 módosított majom született, viszont csupán öt maradt meg. Ezeken a majmokon további kísérleteket folytattak, hogy kiderítsék milyen változtatásokkal jár a gén jelenléte.

A várakozásoknak megfelelően a majmok agya az átlagnál nagyobb volt és a különböző kognitív felméréseken is jobban teljesítettek hasonló korú módosítatlan társaiknál.

A Kínában végzett kutatás elég jelentős felháborodást váltott ki más országok kutatóiból – a legtöbb nyugati ország etikai bizottsága nem engedélyezett volna ilyen kutatást – valamint ez szembe ment a biológia szakterülete által meghatározott korlátoknak is, melyek egyértelműen kimondják az ilyen jellegű kutatás etikátlanságát.

Ez többek között azért van, hogy megelőzzünk egy olyan eseményt mint, amit a Majmok Bolygója film is bemutat. Komoly kérdés az is, hogy egyáltalán az embereknek joga van-e lényegesen megemelni a majmok intelligenciáját és ha igen milyen státusz illetné meg ezeket a különleges egyedeket.

Valószínűleg éppen ezért a kínai csapatban is volt egy olyan amerikai kutató, aki eredetileg csak az agyi MRI felvételek készítésében és kiértékelésében segített volna, viszont amikor később többet tudott meg a kutatásról visszamondta a segítségét.

Forrás: academic.oup.com

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.