Kategóriék Egészség

Kis dózisú LSD jobbá teheti a munkát és az életet

Janet Lai Chang, több mint egy évig fogyasztott varázsgombát a hét több napján is mielőtt munkába ment volna. Elmondása szerint boldogabb lett, csökkent a szociális szorongása és több kapcsolatot tudott építeni.

Chang nem az egyetlen azok közül akik az elmúlt években kis dózisú pszichedelikus szerrel próbálta feldobni a napi rutinját. A trend követői azt állítják, hogy ez a “mikroadagolás” nem okoz trippeket, hanem egyszerűen segít feljavítani a kedvüket és a teljesítményüket.

Az általuk állított hatásokkal szemben áll, hogy a pszichedelikus drogok a legtöbb országban illegálisnak számítanak, és nem áll mögöttük túl sok tényleges tudományos kutatás sem. Az elmúlt időben azonban a pszichedelikus drogok kutatása új reneszánszát éli – például a depresszió és szorongás kezelésében.

Természetesen az átlagember úgy gondolja, hogy a munka teljesítményét lényegesen lerontaná ha egy elmebefolyásoló illegális drog hatása alatt lenne, azonban a mikroadagok, amiket ezek az emberek használnak, csak a rekreációs adag egy tizede – ezért hallucinációkat sem okoznak – hanem a fogyasztóik beszámolói szerint boldogabbak, kreatívabbak és hatékonyabbak lesznek.

“Hatékonyabban tanulok, jobban fel tudom idézni az előadások tartalmát és nem érzem a nyomást, hogy ‘minden vizsgát egy időre halmoznak’ mint a korábbi félévekben,” írta egyikük online.

A mikroadagolók száma kérdéses, de James Fadiman szerint – akinek a 2011 The Psychedelic Explorer’s Guide című könyve tette híressé a módszert – több mint 100000 ember lehet érintett világszerte.

A pszichedelikumot már a 60-as évek óta a kreativitással kapcsolják össze, amikor még művészek és zeneszerzők széles körben éltek az LSD-vel. Fadiman munkatársaival mérnökökön, matematikusokon és építészeken is kipróbálta az LSD-t ahogy azok éppen olyan problémákat próbáltak megoldani, ami korábban nehézséget okozott nekik. A tanulmányuk szerint mindannyian jobban teljesítettek a drog hatása alatt, mint normál állapotba.

Az ilyen kísérletek akkor álltak meg, amikor betiltották az LSD-t a 60-as évek végén, azonban a kutatás feltámadásával és a technika mostani fejlettségi szintjével egyre jobban megismerik, hogy a pszichedelikumok milyen hatást gyakorolnak az agyra.

Az LSD és a pszilocibin (a varázsgomba hatóanyaga) úgy fejti ki hatásukat, hogy a szerotonin receptorokhoz kötik magukat, amik a hangulatért és a öntudatért felelősek. Egy tavalyi tanulmány azt találta, hogy az LSD hatására a receptorok akár több órára is csapdába ejthetik a drogot, ezzel magyarázatot adva arra, hogy miért van rendkívül alacsony koncentrációban is hatása.

Agyi képalkotásos tanulmányok megmutatták, hogy az LSD és a pszilocibin megváltoztatja az agy különböző részei közti kommunikációt. Kiemelten a vizuális agykéreg esetében, ami lényegesen többet kommunikál más területekkel.

Nehéz engedélyt szerezni, hogy a pszichedelikumok mindennapokra gyakorolt hatásait vizsgálják egészséges önkénteseken, azonban néhány tudós igyekszik mindenáron adatokat gyűjteni. Ebben az évben februártól májusig, Fadiman és munkatársa Sophia Korb felhívta az embereket, hogy egy kutatási protokollt kövessenek és számoljanak be az élményeikről. A résztvevőknek maguk kellet gondoskodniuk a drogokról – ami lehetett LSD, varázsgomba vagy más pszichedelikum, mivel a mikroadagolás látszólag minden hallucinogénnél hasonló hatást fejt ki.

Ez a kísérlet nagyon távol áll egy szabályozott tudományos vizsgálattól és annak ellenére, hogy rendelkezik kontrollcsoporttal, annak résztvevőit nem véletlenszerűen választották ki, hogy a tudtuk nélkül kapják a drogot vagy a placebót.

A csapat szerint etikátlan lenne valakinek a tudta nélkül egy illegális drogot adni, és biztonsági okokból a veszélyes munkákat végzőket megkérték, hogy maradjanak inkább a kontrollcsoportban. Elmondásuk szerint a nem teljesen pontos adatok még mindig jobbak a semminél.

A protokoll szerint a résztvevőknek minden harmadik napon kellett bevenniük egy mikroadagot, havonta egyszer ki kellett tölteniük egy 30 változót figyelembe vevő tesztet. A 418 mikradagolótól gyüjtött eredményeket a csapat az idei Psychedelic Science konferencián tette közzé.

“A mikroadagolók arról számoltak be, hogy eltökéltebbek, aktívabbak és lelkesebbek, de idegesebbek is,” hangzott el a konferencián

Azok az emberek, akik depresszióval küzdenek nagyobb hasznot húztak a mikroadagokból, ellentétben a szorongókkal akiknél a hatás csak kismértékű vagy éppen ártó volt.

A depresszióra gyakorolt pozitív hatás nem meglepő, mivel már korábbi tanulmányok is beszámoltak a szer hasonló hatásáról -habár azoknál nagyobb adagokat használtak – így nem meglepő, hogy a szer hatása kis mennyiségben is pozitív lehet.

Az eredményekben nem számoltak be ártalmas hatásokról, azonban 5 színvak önkéntes kiesett a kutatásból mivel vizuális hatásokat kezdtek tapasztalni. A káros mellékhatások nélkül is a tudósok nem ajánlják a mikroadagolást a szorongással küzdőknek.

Több kísérleti alany is váratlan pozitív hatásokról is beszámolt, mint amilyen a jobb alvás, feljavult atlétikai teljesítmény és menstruációs vagy migrénes tünetek enyhülése.

A tudósok a sikereken felbuzdulva igyekeznek lehetőséget teremteni a hivatalos kutatásra, azonban ehhez a hivatali szervek közreműködésére is szükségük van. Az első ilyen teszteket valószínűleg a Beckley Alapítvány fogja levezényelni, hogy kiderítse a kis adagnyi LSD tényleg javítja e a mentális egészséget és a kreativitást.

Az önkénteseknek a pszichológiai tesztek mellet olyan összetett játékokban is részt kell majd venniük mint amilyen a Go is.

Amíg több tudós továbbra sem ért egyet a módszereikkel – a kisebb adagok nem megfelelő környezetben szerintük veszélyt jelenthetnek – Korb további civil kísérleteket szervez.

“Az emberek így is úgy is ezt csinálják, így legalább az adatok segítenek javítani a biztonságukon. A nagyobb etikai kérdés azonban az, hogy ‘Miért nem tanulmányozhatjuk azokat a dolgokat, amik látszólag segítenek az embereken?’ “ tette hozzá Korb.

Forrás: newscientist.com

Disqus Comments Loading...
Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A tengervizet is hidrogénné bontja egy új technológia

A San Franciscói öbölben a Stanford Egyetem kutatóinak sikerült saját fejlesztésű berendezésükkel hidrogén üzemanyaggá alakítani a tengervizet napfény és egy…

2019-03-21 9:24 du.

Fénnyel lebegtettek tárgyakat

A Caltech mérnökei képesek voltak pusztán fény segítségével lebegtetni és meghajtani az általuk fejlesztett, nanoméretű mintázattal rendelkező tárgyakat. A kutatás hatalmas…

2019-03-21 8:34 du.

Az emberi aktivitás miatt leegyszerűsödött a csimpánzok viselkedése és ‘kultúrája’

Az emberek után a csimpánzok viselkedése az egyik legváltozatosabb az állatok között. Ezek a különbségek rengeteg területen megmutatkoznak; például az…

2019-03-20 8:43 du.

Feltámadnak a vírusok az űrben

A NASA új felmérése szerint a Nemzetközi Űrállomás küldetéseiben részt vevő legénység tagjainak felében újraaktiválódott a herpesz vírus. Bár az…

2019-03-19 8:46 du.

Mindössze egy gén beültetésével ismét láttak a megvakult egerek

A Kaliforniai Egyetem kutatói mindössze egyetlen, a zöld fény észleléséért felelős receptor kódolásáért felelő gén vak egerekbe történő beültetésével egy…

2019-03-19 8:08 du.

Mégsem tűnik lehetetlen feladatnak információt kinyerni egy feketelyukból

A fizikusok egy 7 kvantumbites kvantumszámítógép segítségével készítettek szimulációt arról, hogy az információ hogyan "oszlana szét" egy fekete lyuk belsejében.…

2019-03-17 5:39 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.