Kategóriák Egészség

Komoly kapcsolat van a tojásokban lévő koleszterin és a szívproblémák között

Egy új felmérés szerint komoly szerepe van az elfogyasztott tojások számának, a szív- és érrendszeri problémák és az elhalálozás kockázatának emelkedésében.

A kutatásban összesen 30000 amerikai felnőtt étrendjét, egészségét és életvitelét követték nyomon 31 évig. Az eredmények szerint a tojásokban lévő koleszterin, amennyiben nagy mennyiségben fogyasztják, komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az eredmények kiemelten fontosak mivel a trendek szerint növekszik az emberek által egy év alatt elfogyasztott tojások száma – például az USA Mezőgazdasági Hivatalának adatai szerint 2012-ben évi 254 tojás volt az átlag, amíg ez 2017-re 279-re emelkedett.

Továbbá az ország hivatalos étkezési irányelvei sem mondanak semmit arról, hogy naponta mennyi tojás ajánlott fogyasztani. Ezeket az irányelveket egyébként öt évente frissítik és a kutatásban részt vevő szakértők szerint a tojások azért nem kaptak eddig figyelmet, mivel a szakma komolyabb szerepet tulajdonít a telített zsírsavaknak a magas koleszterin szintben – és a 2015-ös irányelv nem ajánlja napi 300 mg koleszterinnél több fogyasztását.

Összehasonlításképpen egy nagy méretű tojásban megközelítőleg 200 mg koleszterin van, amíg hasonlóan nagy mennyiségű koleszterin van a feldolgozott húsokban, a sajtokban és a magas zsírtartalmú tejtermékekben.

Az új felmérés nem tesz kézzelfogható javaslatokat az irányelvek megváltoztatására, de azt megállapította, hogy ezen a napi 300 mg feletti minden további 300 mg koleszterin átlagosan 17 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát és 18 százalékkal növeli az elhalálozás esélyét.

A kutatók szerint heti pár tojás fogyasztásával még nincs probléma – sőt annak akár előnyei is lehetnek -, viszont óvva intenek attól, hogy minden napot tojásrántottával indítsunk.

További érdekes felfedezés, hogy a emberek életvitele és étrendjének összetétele látszólag egyáltalán nem volt hatással a magas koleszterin fogyasztás és a szívproblémák kapcsolatára. Ami azt jelenti, hogy az egyébként egészséges életet élő és egészséges étrendet folytató embereknél is problémákhoz vezet a túlzott tojásfogyasztás.

Forrás: jamanetwork.com

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom