Komoly károkat okozhat a harmadlagos dohányfüst

Egy új egereken végzett kutatás szerint a “harmadlagos dohányfüst” – a dohányfüstből a szőnyegeken, ruhákon és bútorokon lerakódott anyagok – megnövelheti a májkárosodás és a cukorbetegség kockázatát.

A cigarettafüst lerakódások egy mérgező koktélt alkotnak, amik felhalmozódnak a dohányzók környezetén és ruháin. Ezek a méreganyagok a vizsgálatok szerint képesek ellenállni a tisztítószereknek is.

Manuela Martins-Green, a Kaliforni Egyetemről, csapatával megvizsgálta, hogy milyen egészségre káros hatásai lehetnek a harmadlagos dohányfüstnek. A kutatók ugyanannyi dohányfüstnek tettek ki függönyöket és szőnyegeket mint amennyit az amerikai Környezetvédelmi Hivatal mért a dohányosok otthonaiban.

Ezután a kitett szövetdarabokat egerek ketreceibe tették 6 hónapra. Az egerekből rendszeresen vettek agyi, máj és vérmintákat.

Mindössze egy hónap alatt az egerek vérében és májmintájában 50%-al több gyulladásra utaló molekula volt mint a kontroll egereknél, amik nem voltak kitéve a szöveteknek.

Két hónappal később a csapat tagjai megemelkedett sejthalált fedeztek fel a rágcsálók májában és agyában. Négy hónap után az állatok kortizol szintje 45%-al nagyobb volt mint a kontrollcsoportnál – a magas kortizol szint kapcsolatban van a súlygyarapodással és az immunrendszer legyengülésével.

A negyedik hónapban éhgyomros vérvételnek is alávetették az egereket és az eredmények szerint az állatok vérében 30%-al magasabb volt a glükóz és az inzulin szint – ami már magas cukorbetegség kockázatot jelent. Ezek a szintek a hatodik hónapra még jobban megugrottak.

Mint minden hasonló tanulmánynál az eredményeket nehéz átvetíteni az emberekre, azonban más tudósok szerint is biológiailag lehetségesek és nagy fontosságúak lehetnek. Azonban még több kutatásra van szükség, hogy kiderüljön milyen hatása van a harmadlagos dohányfüstnek az emberekre.

“Fontos megjegyezni, hogy egyszeri vagy gyenge kitettség nem fog mérhető hatást elérni az embereknél,” mondta Taylor Hays, a Mayo Klinikától.

A kutatást végző tudósok szerint a harmadlagos dohányfüst olyan veszélyes lehet mint az elsődleges és a másodlagos. A tudósok óvva intik a szülőket attól, hogy azt feltételezzék, hogy a gyerek távollétében vagy a csak házon kívül folytatott dohányzás megvédheti a gyerekeket a dohányzás káros hatásaitól.

“A pamut felsők olyanok mint egy szivacs,” mondta Martins-Green. “A szülő kimegy dohányozni, de utána bebújik az ágyba hogy mesét olvasson a gyereknénk.”

A gyerekek kifejezetten veszélyben lehetnek a harmadlagos dohányfüstben, mivel a felnőtteknél gyakrabban lélegeznek és közelebb vannak a potenciálisan veszélyes felületeknek – akár 20-szor akkorra dózisnak is ki lehetnek téve mint a szüleik, ami a kis méretükkel karöltve igen nagy különbséget jelenthet.

Amiben viszont szinte az összes tudós egyetért, hogy nagyon nehéz dolog lehet megszabadulni a harmadlagos dohányfüsttől – a legtöbb esetben csak a kitett tárgyak, szőnyegek, függönyök, lecserélésével lehetséges.

Forrás: clinsci.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.