Komplex vasmolekulák hozhatják el az igazán olcsó napelemeket

Most először sikerült létrehozni egy olyan vasmolekulát, ami üzemanyag-termelésben fotókatalizátorként, napelemben pedig elektromosság termelésére is használható. A kutatás eredményei szerint a vas molekulák így felválthatják a ma használt sokkal ritkább ritka fémeket.

A napelem és a fotókatalizátor technológiák egy része, úgynevezett fém komplex molekulákon alapszik, melyek a napsugarak energiáját nyelik el és alkalmazzák. Azonban jelentős problémát jelent az, hogy ezekhez a komplex molekulákhoz ritka fémekre van szükség – mint a ruténium, ozmium és irídium.

A svéd Lund Egyetem legújabb kutatása szerint viszont, a csúcs-modern molekula tervezéssel lecserélhetik ezeket a ritka fémeket a náluk sokkal gyakoribb vasra – ezzel lényegesen lecsökkentve az árukat.

A kutatócsapat már hosszú ideje dolgozik azon, hogy alternatívát találjon a drága anyagok helyett és a vas alapú molekuláik napelemekben biztosított hatásfokát már korábbi tanulmányokban is igazolták.

Azonban a legújabb kutatásban még egy lépéssel tovább mentek és egy olyan vas alapú komplex molekulát hoztak létre, ami elég ideig képes eltárolni az őt ért napsugarak energiáját, hogy az más molekulák reakcióját is lehetővé tegye. Ez az eredmény a kutatók szakadatlan optimalizációs kísérleteinek köszönhető, amivel lényegesen feljavították a korábbi vas molekulák hatásfokát.

A kutatók szerint, mivel a vas molekula az energiát hosszú ideig képes megőrizni, így a segítségével a víz hidrogénné vagy a szén-dioxid etanollá történő alakítása is lehetséges – amiket később üzemanyagként lehet használni.

A kutatók maguk is meglepődtek azon, hogy mindössze öt évnyi fejlesztés – amit eredetileg tíz évre terveztek – elég volt ahhoz, hogy egy olyan vas molekulát hozzanak létre, aminek hatásfoka vetekszik a ma használt legjobb ritka fémeket tartalmazó molekulákéval.

Forrás: science.sciencemag.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.