Körmenet a Tudományért: hogyan öli meg a demokrácia a szakértelmet?

A szakértelem elleni háború egyáltalán nem új keletű. 60 évvel azelőtt, hogy megjelent volna Tom Nichols bestsellere a Szakértelem halála, C.S. Lewis is írt róla  a “Csűrcsavar tósztot mond” című esszéjében, ami nemzetközileg is elismert Csűrcsavar Levelei című könyvét követte.

A regényben Csűrcsavar , egy rangidős ördög, akinek a leveleit olvashatjuk, amiket egy Üröm nevű kesző ördögnek ír arról, hogy hogyan kell jó megkísértőnek lenni. Így minden morális kérdés amiről a könyvben szó van pontosan az ellentéte annak ahogy az embereknek cselekednie kellene. Az Ellenség, akire Csűrcsavar folyamatosan utal, Isten maga.

A tósztban, Csűrcsavar azt magyarázza az összegyűlt ördögöknek, hogy hogyan mérgezhető meg a demokrácia, hogy ezzel aláássák a társadalmat:

A Demokrácia az a szó amivel az orruknál fogva kell őket vezetni… A szót magát csak tisztán egy mantraként kell emlegetni. Ez a szó tiszteletnek örvend és természetesen ahhoz a politikai elképzeléshez kötődik, hogy minden embert egyazon bánásmód illet meg. Ezután már csak egy csöndes átmenetre van szükség ettől a politikai gondolattól addig a tényszerű hitig, hogy minden ember TÉNYLEG egyenlő.”

Lewis szerint ez a hit ahhoz a gondolathoz vezeti az embereket hogy “ugyanolyan jók mint bárki más”. Más szavakkal a demokrácia nem csak arra vezeti rá az embereket, hogy minden ember egyformán értékes (ami igaz), hanem a képességeik, gondolkodásuk és viselkedésük is azonos (ami teljesen téves). Mégis sokan vannak akik az utóbbiban hisznek, és ez nagyon rossz következményekkel járhat:

“Amire fel szeretném hívni a figyelmet az az a mozgalom, aminek a célja minden emberi kiválóság – morális, kulturális, szociális vagy intellektuális – lejáratása. És nem meglepő azt látni ahogy a Demokrácia végzi most azt a munkát mint amit az ősi Diktatóriumok, ráadásul ugyanazzal a módszerrel.”

Milyen előrelátó ez a gondolat. Ezt a bekezdést akár 2017-ben is írhatták volna viszont több mint hat évtizede íródott egy Első Világháborús veterán által. A kiválóságok halálát jelenti a demokrácia.

Gondoljunk a tudományra. A közvélemény elveti a “konszezust”, annak ellenére, hogy az a tudomány egyik legfontosabb módszere. Ez egy egész sor kérdésben- GMO-któl és védőoltásoktól egészen a nukleáris erőművekig és a klímaváltozásig – a közvélemény úgy gondolja, hogy jobban érti mint a doktorok, akik az egész életüket a témakör tanulmányozásával töltötték. Emellett sokan úgy gondolják, hogy a tudósokra hallgatni alapjaiban demokrácia ellenes gondolat.

Lewis már évekkel ezelőtt figyelmeztetett minket. De hallgatunk a figyelmeztetésére?

Valószínűleg nem. A “Körmenet a Tudományért”  a legújabb félrevezetett megjelenése a demokráciának, ahol a kulturálisan kisajátított tudomány tisztán politikai érdekeket képvisel. A menetet már korábban többen is kritizálták és egyre nyilvánvalóbb, hogy a tudomány szerepe egyre inkább visszaszorul a menetben.

A The Mad Virologist így ír róla egyik posztjukban:

“Én is csatlakoztam a növekvő számú tudósok közé akik nem vesznek majd részt a meneten. A problémám a csoporttal és a kezdeményezéssel részben az, hogy szervezetlenek és az résztvevők egy része az áltudományt támogatja.”

Kik ezek a csoportok? Center for Biological Diversity (GMO ellenes), Union of Concerned Scientists (GMO ellenes, nukleáris energia ellenes), Center for Science in the Public Interest (félelmetkeltés “vegyszerekkel”), and Earth Day Network (GMO ellenes). Ezért lép ki a Mad Virologist is.

A 2017-es tüntetések alatt általában azt kiabálják “Így néz ki a demokrácia”. Tanulatlan és tudományosan olvasatlan? Reméljük nem.

Mi lehet a megoldás?

Hogyan lehet kioktatni a közvéleményt a tudománnyal kapcsolatban? Sajnos a tények megmutatása nem fog működni, ahogy arra a pszichológiai tanulmányok felhívják a figyelmet.

Egészen addig amíg a tudósok meg nem győzik a közvéleményt, hogy igen is törődnek az igazsággal és a társadalommal, félő hogy minden munka hiábavaló lehet.

Forrás: acsh.org

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.