Közelebbi a kapcsolat a fizikai és mentális egészség között, mint ahogy eddig gondoltuk

Egy új tanulmány magyarázatot adhat a kérdésre, hogy miért van szoros kapcsolat a fizikai és a mentális egészség között, az ópium krízis tekintetében. Ezeknek a mechanizmusoknak a pontosabb megértése új ajtókat nyithat új hatékonyabb orvosság előtt. A felfedezések a döntéshozásunkat is forradalmasíthatják, ezzel megfontoltabb döntésekhez vezetve az olyan területeket, mint amilyen a jog és a gazdaság.

“Ez a tanulmány eltörli a határt elme és test között,” mondta Lisa Feldman Barrett, a Northeastern Egyetem professzora és a tanulmány vezetője. “Megmutatja hogy a kettő nem elválasztható, hogy a rendszer ami az érzelmek megalkotását és kimutatásáért felelős a gondolkodásban, az emlékezésben, a figyelemben és a döntés hozásban is fontos szerepet játszik. Az érzelmek így más szóval minden mentális esemény – bármilyen cselekvés, bármilyen gondolat, megítélés, észlelés vagy döntés – részesei.”

Az új agyrendszert két egyesült hálózat alkotja, mindkettő több agyi területen is egymásba fut.

A rendszerek együttműködése megőrzi a testünk rendszereinek egyensúlyát- immun,  szív és érrendszer, anyagcsere stb.-  ahogy külső és belső “stresszorok” reagálunk – egészen az éhségtől a zajon át az elalvásig.  Az ilyen szabályozást “allosztázisnak” nevezik. Emellett ezek a hálózatok hozzák létre az érzeteket is. Amikor ezek az érzések nagy intenzitásúak, akkor jönnek létre az olyan érzelmek, mint a bánat vagy az vidámság.

“Ez a rendszer szabályozza a testet és hozza létre a szabályozás miatt létrejövő érzetet a testben,” mondta Barrett.

A rendszer által támogatott pszichológiai funkciók között ott van a szociális és fizikai félelem, társadalmi hovatartozás, empátia, morális ítélőképesség, memória, figyelem és a döntéshozás. A rendszerben megtalálhatóak a külső ingereket – látás, hallás, tapintás, szaglás és ízlelés – értelmező agysejtek is.

“Évszázadokig úgy gondoltuk hogy az elme az érzelmek és a józan ész csatatere. De Antonio Damasio neurológus azt mondta, hogy a józan ész és az érzelmek is mindketten fontosak a bölcsességhez. Viszont nincs ‘mindkettő’ egyszerre. A racionalitás és irracionalitás között a határ mesterséges; az agy egyáltalán nem így épül fel.”

A kutatók a kutatást három lépcsőben folytatták. Az elsőnél makákó majmok agyáról készült anatómiai tanulmányokat vizsgáltak, hogy meggyőződjenek róla, hogy a rendszer valóban létezik. Ezután közel 700 ember agyi felvételt vizsgálták, hogy kiderítsék az agy test szabályozásáért felelős részei hogyan kapcsolódnak egymáshoz. “Ez vezetett minket a a két összefüggő hálózathoz,” mondta Barrett.

Ezután egy másik csapat embernek képeket mutattak és a bőrükön mért feszültség segítségével meghatározták mennyire éberek. Azoknál akiknél a két hálózat közötti kapcsolat szorosabb volt nagyobb éberséget éreztek, amikor a testük fizikailag éberséget mutatott.

Ennek az agyi rendszernek a felfedezése az opium járvány megértésében is fontos szerepet játszhat.

Forrás: medicalxpress.com

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.