Közösségekben élő polipokat találtak Ausztráliában

Egy új felfedezés szerint két ausztráliai élőhely polipjai egyedi módon kommunikálnak egymással – párosodás, agresszív viselkedés és akár mások kilakoltatása is.

A komor polipok (Octopus tetricus) közösségét először 2009-ben vették észre az ausztrál Jervis Öbölben. A kutatók által ‘Oktopolisz’-nak nevezett területen 16 egymással kapcsolatban élő polipot és általuk kiépített barlangrendszert találtak. A kutatók nem sokkal ezután egy másik közösséget is találtak néhány száz méterre, aminek az ‘Oktlantisz’ nevet adták. Ez a terület 15 polipnak adott otthont. A megfigyelések szerint az egyének közvetlen és közvetett kommunikációt is folytattak egymással.

“Mindkét területnek voltak olyan jellemzői, amik az elgondolásunk szerint lehetővé tették a csoportosulásukat – szikla kiszögellések tarkították a tengerfenék, amúgy lapos jellegtelen táját,” mondta Stephanie Chancellor, a jelenségről készült tanulmány szerzője. “Ezen felül a területet lakó polipok az általuk megevett kagylók héjából halmokat hoztak létre. Ezeket a rakásokat az állatok tovább alakították egész barlangokká – valódi környezeti mérnökökként viselkedve.”

A polipok általában magányos életstílust folytatnak és csak párzáskor verődnek össze, amit követően ismét egyedül folytatják útjukat. Azonban ha a viszonyok megfelelőek a tudósok szerint a leírtakhoz hasonló közösségek jöhetnek létre.

Az ‘Oktlantisz’ területen a polipok 10-15 méter mélyen egy 18 méter hosszú és 4 méter széles területet foglalnak el. A kutatók 13 lakott és 10 lakatlan polip barlangot találtak, amit az állatok a homok és héjak halmazában ásnak ki a kőkitüremkedések között. A kutatók a területről összesen 10 órányi videofelvételt készítettek, amin utólagos vizsgálatok során rengeteg találkozást dokumentáltak a polipok között

“Az állatok gyakran egészen kartávolságba kerültek egymástól,” mondta Chancellor. “Néhány polipot láttunk, amint kilakoltat más állatokat a barlangjukból. Voltak egyértelmű fenyegető viselkedések is, amikor az állatok kinyúlnak egy ‘felegyenesedett’ pozícióba és a köpenyük elsötétedik. Az ezt észrevevő állatok gyorsan elúsztak.”

Elképzelhető, hogy ez viselkedés területvédő azonban még túl keveset tudunk a polipok viselkedéséről hogy ezt kijelenthessük, további kutatásra van szükség, hogy kiderüljön mik állnak a szokatlan viselkedés mögött.

A kutatók szerint az ellenséges viselkedéssel a polip rengeteg energiát pazarol el, ezzel sokat kockáztathat így kérdéses, hogy a terület védelem megéri e nekik ezt a kockázatot vagy a viselkedésnek valami más oka van.

“Még nem tudjuk, hogy mik lehetnek az előnyei a sűrűn lakott területeken tapaszt viselkedésnek a magányos életmóddal szemben,” mondta Chancellor.

Forrás: tandfonline.com | Kép: Graham Edgar

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..