Kategóriák Ember

Különleges hatások: hogyan szoríthatja vissza egy film a korrupciót

Ezért ugyan nem jár Oscar-díj, de mint az MIT kutatójának tanulmánya rávilágít, a „Water of Gold” című nigériai film hatására nézői jelentősen megnövekedett harci kedvvel léptek fel a korrupcióval szemben.

Ez a fő tanulsága annak az újszerű kísérletnek, amely arra volt kíváncsi, hogy vajon a média képes-e változtatni a bevett társadalmi normákon, és ösztönözni a korrupcióval szembeni küzdelmet. Ez esetben pedig a válasz egyértelmű „igen” volt.

A „Water of Gold” című „nollywoodi” filmet (kevesen tudják, de a nigériai filmipar a világ harmadik legnagyobbja) kimondottan e társadalmi kísérlet céljára rendelték meg. A Niger torkolatának környékén játszódó történet főszereplője két testvér: egyikük szegény halászember, míg a másik meggazdagszik és hazatérve korrupt politikus lesz belőle.

A film egyik változatában a szegény testvér egy sor helyi aktivistával együtt néhány perces jelenetek során SMS-ben értesíti egymást, amikor csak korrupcióval találkozik, és ezekről az esetekről bejelentést is tesznek. A másik verzióból e jeleneteket kivágták.

Az eredmények szerint a film hatására valóban bátrabban jelezték a nézők a hasonló valódi eseteket – de csak ha az eredeti, plusz tizenhét perces verziót látták, és utána körüzenetet kaptak SMS-ben. Hét hónap alatt összesen 106 kisközösségből 240-en tettek bejelentést, ami jól látható előrelépés ahhoz képest, hogy addig a 174 milliós lakosságú országból két kiterjedt, országos kampány hatására mindössze évente 140 ilyen jellegű bejelentés érkezett.

A film és az MSM kombinálása ezek szerint meglehetősen költséghatékony módszernek bizonyulhat a korrupció elleni harcban. A megrendelők véletlenszerűen döntötték el, hogy hol melyik változatot fogják bemutatni. Az SMS útján lehetséges bejelentésre azonban mindkét esetben többször is felhívták a figyelmet, és a körüzenetet mindenkinek megküldték; arra csak válaszolniuk kellett – vagyis ez az üzenet jelentette a „végső lökést”.

Mindez arra utal, hogy a film valóban változtatott a normákon; annak hatására többen érezték úgy, hogy állampolgári kötelességük a korrupció bejelentése. Ez nagyon fontos egy olyan országban, ahol egy széleskörű, reprezentatív felmérés során a lakosok 80 százaléka vélte úgy, hogy a köztisztviselők, a kormányzat és a rendőrség jó része korrupt, mégis mindenki hallgat.

A film színhelyének kiválasztása sem véletlen, hiszen itt a nagymértékű olajkitermelést nem kísérte a szolgáltatószektor és az infrastruktúra arányos fejlesztése, vagyis nagymértékben kizsákmányolják a helyi lakosságot.

Forrás: MIT

Megosztás

Legutóbbi tartalom

Egy újonnan felfedezett fehérje okozza az edzés pozitív hatásait

Mindegy, hogy egy sétáról vagy egy edzőtermi gyakorlatról van szó, a mozgás jót a testünknek. De lehetséges-e ezeket az előnyöket…

2020-01-19

7 milliárd éves csillagport találtak egy meteoritben

A csillagok élete akkor kezdődik, amikor az űrben szálló por és gáz nagy mennyiségben felhalmozódik és egymásba esik - ezzel…

2020-01-15

Vasat havazik a Föld magja

A Föld magja rendkívül meleg és hatalmas nyomásnak van kitéve, amíg egy új kutatás szerint magjának külső részéből vas pelyhek…

2020-01-10

170 ezer éve már növényeket főztünk

A dél-afrikai Lebambo Hegység barlangjaiban élő emberek már 170 ezer évvel ezelőtt keményítőben gazdag növényekből főztek ételeket. A Witwatersrand Egyetem…

2020-01-10

Készülődik az ősi élet után kutató Mars 2020 küldetés

A NASA Mars 2020 roverje nem csak az ősi élet nyomai után kutat majd, hanem az emberi küldetésekhez is adatok…

2020-01-06

Védi a szív- és érrendszert a chili fogyasztás

A chili paprika jótékony hatásait már több mint egy évszázada dicsérik. Most viszont olasz kutatók felfedezték, hogy azoknál akik rendszeresen…

2019-12-24

Ez a weboldal cookie-kat használ.

Elolvasom