“Különleges” rádió jeleket észleltek egy közeli csillagnál

Puerto rico-i tudósok “különös jelekre” figyeltek fel, melyek egy tőlünk mindössze 11 fényévre lévő csillagtól érkeznek.

A rejtély nyomán ismét szárnyra kaptak az internetes spekulációk és többen már a Ross 128 vörös törpe csillagrendszerében lévő idegen élet felfedezéséről szóló bejelentést várják.

“Ha kíváncsiak rá, a visszatérő idegenek hipotézis rengeteg jobb magyarázat alatt foglal csak helyet,” mondta Abel Mendez, a Puerto Rico Egyetemről.

A különleges jeleket a tudósok először az április-májusban végzett vizsgálatuk alatt vették észre, amikor egy csoportnyi kicsi és viszonylag hideg vörös törpét figyeltek meg – amik körül bolygók is keringenek. A Ross 128 ezzel szemben ismereteink szerint nem rendelkezik bolygókkal de “volt néhány nagyon különleges jel a 10 perces dinamikus spektrumban, amit a Ross 128-ról gyűjtöttünk.”

A jeleket május 13-án greenwichi idő szerint hajnali 00:51 kor észlelték és “széles sávú kvázi-időszakos nem-polarizált impulzusokból álltak nagyon erős eloszlással,” írták. “Úgy hisszük hogy a jelek nem a helyi rádiófrekvencia zavarásai mivel egyedien a Ross 128-nál voltak csak jelen és előtte és utána sem mutattak hasonlót.”

A jeleknek három valószínű magyarázata lehet; egy napkitöréshez hasonló jelenség okozta őket, a Ross 128 körüli egy másik égitest bocsátotta ki őket vagy egy magasan keringő műhold jelei is lehettek.

Mivel a jelek olyan gyengék voltak hogy a földön valószínűleg csak Mendez és csapatának a teleszkópja vette fel őket, ezért a csillagászok a SETI csapatával kiegészítve több rádióteleszkóp bevonásával szeretnék megismételni a vizsgálatot vasárnap.

“Készenlétbe helyeztem egy Pina Colada-t hogy ünnepeljek, ha a jelek hatalmas jelentőségűnek bizonyulnak,” mondta Mendez.

Forrás: phl.upr.edu

Szerkesztő: arsratio

Oszd meg

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.