Kategóriák Űr

“Különleges” rádió jeleket észleltek egy közeli csillagnál

Puerto rico-i tudósok “különös jelekre” figyeltek fel, melyek egy tőlünk mindössze 11 fényévre lévő csillagtól érkeznek.

A rejtély nyomán ismét szárnyra kaptak az internetes spekulációk és többen már a Ross 128 vörös törpe csillagrendszerében lévő idegen élet felfedezéséről szóló bejelentést várják.

“Ha kíváncsiak rá, a visszatérő idegenek hipotézis rengeteg jobb magyarázat alatt foglal csak helyet,” mondta Abel Mendez, a Puerto Rico Egyetemről.

A különleges jeleket a tudósok először az április-májusban végzett vizsgálatuk alatt vették észre, amikor egy csoportnyi kicsi és viszonylag hideg vörös törpét figyeltek meg – amik körül bolygók is keringenek. A Ross 128 ezzel szemben ismereteink szerint nem rendelkezik bolygókkal de “volt néhány nagyon különleges jel a 10 perces dinamikus spektrumban, amit a Ross 128-ról gyűjtöttünk.”

A jeleket május 13-án greenwichi idő szerint hajnali 00:51 kor észlelték és “széles sávú kvázi-időszakos nem-polarizált impulzusokból álltak nagyon erős eloszlással,” írták. “Úgy hisszük hogy a jelek nem a helyi rádiófrekvencia zavarásai mivel egyedien a Ross 128-nál voltak csak jelen és előtte és utána sem mutattak hasonlót.”

A jeleknek három valószínű magyarázata lehet; egy napkitöréshez hasonló jelenség okozta őket, a Ross 128 körüli egy másik égitest bocsátotta ki őket vagy egy magasan keringő műhold jelei is lehettek.

Mivel a jelek olyan gyengék voltak hogy a földön valószínűleg csak Mendez és csapatának a teleszkópja vette fel őket, ezért a csillagászok a SETI csapatával kiegészítve több rádióteleszkóp bevonásával szeretnék megismételni a vizsgálatot vasárnap.

“Készenlétbe helyeztem egy Pina Colada-t hogy ünnepeljek, ha a jelek hatalmas jelentőségűnek bizonyulnak,” mondta Mendez.

Forrás: phl.upr.edu

Megosztás
Írta:
arsratio

Legutóbbi tartalom

A brokkoliban lévő vegyület segíthet a rák elleni küzdelemben

Igaz lehet a népi bölcsesség, a brokkoli tényleg jót tesz nekünk. Már korábban is tudni lehetett, hogy a brokkoli és…

2019-05-23 8:22 du.

A Hold keletkezésével került víz a Földre

A Föld a Naprendszerben egyedülálló módon az egyetlen olyan égitest, amelyen nagy mennyiségű víz van és egy viszonylag nagy méretű…

2019-05-23 8:15 du.

Fényre cserélhetik az elektromosságot az adathordozókban

Elektromosság helyett fény impulzusokon alapuló szupergyors adatfeldolgozási eljárást fejlesztettek ki kutatók. A találmányban mágnesek felelnek a számítógép adatainak elraktározásáért, melyek…

2019-05-23 7:53 du.

Az eredmények megismételhetősége nem mindig jelenti azt, hogy valójában igazak

A reprodukálható tudományos eredmények nem mindig igazak és a valóban igazi eredmények nem mindig reprodukálhatóak. Legalábbis erre jutott a Idaho…

2019-05-22 7:34 du.

Több bokorlakó énekesmadárral jobban lehetne védekezni a poloskainvázió ellen

Ha sokkal több bokorlakó énekesmadár - mint a barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy - élne például…

2019-05-21 8:46 du.

A “hangyahidak” inspirálta rendszer megjavítja az áramkörök hibáit

A szociális rovar kolóniák rendkívül összetett módon képesek ön rendeződni; például két ág között a hangyák egymásba kapaszkodnak, hogy élő…

2019-05-21 8:37 du.

Ez a weboldal cookie-kat használ.